dijous, de febrer 04, 2010

Mamemaki

El 3 de febrer celebrem el Mamemaki, és una de les darreres festes del cap d'any japonès. El Mamemaki consisteix en llençar mongetes des de l'entrada de les cases per fer fora els dimonis i atreure la sort.
Amb les mongetes restants es fa un farcellet, amb tantes mongetes com anys es tinguin i es passa el farcellet pel cap, i les parts del cos que ens facin mal o que volem millorar.
No cal dir que el Mamemaki és una fantàstica ocasió per que la mainada s'ho passi d'allò més bé. Tot comença al temple-pagoda xinto on s'ha preparat un escenari molt especial.

Els alumnes de l'escola de la meva filla son els protagonistes de la festa, els encarregats de llençar les mongetes, sota la tarima les iaies no volen perdre's l'oportunitat d'arreplegar tantes mongetes com sigui possible, la gràcia es no haver de comprar-les sinó emprar les beneïdes pel temple.

Desprès un arquer vestit de samurai de l'època Heian ( segle X ) llençarà dues fletxes enlaire, segons com volin les fletxes serà l'any.

També és l'ocasió en que surten els polítics a "xupar càmera" a l'esquerra la nostre batlle.

Per animar la festa hi ha personatges famosos, en aquest cas un actor de Kabuki que fa el paper de dona. ( Al Kabubi només hi actuen homes ).



Al vespre juguem a espantar dimonis ( Oni ), els petits de la casa llencen les mongetes recollides al temple contra els dimonis tot cridant: Oni soto! ( dimonis fora!)




2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jojojojo sempre hauria dit que el meu antic cap era més haviat un "ogre" en comptes d'un dimoni.

M'encanta el teu mix de cultures, ho trobo, enriquidor, respectuós i mooooolt interessant.
Amb el teu blog estic aprenent moltíssimes coses!
Gràcies.
Txell

Anònim ha dit...

Hei es una passada cada vegada que veig el teu blog el superessss

Manoli Andorra