diumenge, d’agost 05, 2012

Al Japó també fan "suaus"

A principis del segle passat el meu besavi Sitjà tenia una granja a Badalona, a la riera Martí Pujol cantonada amb el carrer Barcelona, just al costat de la Creu Roja. La granja va desaparèixer perquè quan es va fer l'ampliació de la riera es van haver d'enderrocar les cases que "feien nosa". La meva àvia sempre deia: era Can Montal o nosaltres...
Durant molts anys quan pujava a Canyet veia la silueta del què havia estat la granja i la casa a la paret de l'edifici de la Creu Roja, persistent i tossuda, com si no volgués ser oblidada.
La granja del meu besavi era d'aquelles granges típiques de començaments de segle, amb taules de marbre i potes de ferro colat. S'hi servien cafès, anissos ( a Badalona en sabem una mica de fer anissos ), xocolata i altres begudes que han deixat de servir-se, i que la meva àvia em preparava per refrescar les tardes estiu com les d'avui. Entre elles, l'aigua amb sucre, tan senzill com això, i és que eren èpoques de gent senzilla que gaudien d'un got d'aigua ben fresca i de vi del porró.
A la granja del besavi, hi freqüentaven els obrers de la Montalfita, la fàbrica tèxtil del senyor Montal, els mateixos Montal que van tenir un president del Barça, l'Agustí.
Les converses obreres als cafès, ja se sap, poden portar problemes quan són temps convulsos, sobretot si hi ha un espieta de per mig. El fet és que el meu besavi va ser acusat d'acollir anarquistes al local, el van detenir i dur a judici, l'advocat del meu besavi va ser en Francesc Layret, que com ell, era coix. L'àvia em deia que la sala de justícia es va emocionar en veure entrar els dos, ajudats de bastons per caminar. Fora com fora, la misericòrdia del jutge o els bons oficis del senyor Layret, el meu avi va ser absolt i va tornar a la granja a preparar begudes.
La meva àvia m'explicava aquesta història mentre em preparava la meva beguda favorita, el Suau, un Suau és una beguda molt refrescant feta de cafè i gasosa o sifó, a mi m'agradava fer-la amb gasosa "Sammy" i Nestcafé, la barreja feia una escuma dolça, molt bona i gens empalagosa. Crec que a Catalunya i ha llocs on es torna a preparar Suaus, per exemple Reus i els Cafès Brasilia, però imagineu la meva sorpresa quan he descobert que al Japó hi ha una empresa que ha començat a comercialitzar-ne, en diuen Espressoda i es pensen que han descobert la sopa d'all (^_^)
No està malament però els suaus de l'àvia Mercè eren més bons i anàven acompanyats d'històries interessants. Quants de vosaltres heu tastat un Suau?

7 comentaris:

maria ha dit...

Ostres! No n'he provat encara...això no pot ser. Me l'apunto.

Azahara Carreras ha dit...

No ho havia sentit anomenar mai aixó... Com ho prepareu? Feu un cafè sol i hi afegiu gasosa?
La meva beguda preferida d'estiu es la llet preparada :D, es igual que la llet merengada, pero sense ou, em va fer molta gràcia que a una granja de Barcelona (la Granja M.Viader) sortia a la carta com a "llet mallorquina".

tobuushi ha dit...

maria, Azahara.
És molt fàcil de fer, l'àvia me'l feia amb Nestcafé descafeinat, en un got alt però no de tub. Un parell de culleres de cafè una, de sugre al gust i gasosa. Fa molt escuma, és el millor.
La manera correcte és posa un cafè curt express i fred o refretat amb gel, en un got alt, després se li afegreix la gasosa de manera qye faci escuma i el sucre al gust, també gel. Alguns hi posen un polsim de canyella o de vainilla, però no queda malament amb xocolata en pols o ratllada pel damunt.

Llet preparada? Aquesta tampoc la sabia, com la prepares?

Assumpta ha dit...

Siiiiiiii siiiiiii a REUS estan tornant a posar-ho "de moda" ;-)))

Claire ha dit...

No ho havia sentit mai!
No sabia que existia... Però curiós que ara al Japó ho comercialitzin! Quina gràcia, deuries flipar segur, si ja en prenies de petit! Que bo!

Azahara Carreras ha dit...

Hola Isaac!

Creia que t'havia respost lo de la llet i ara he vist que no! És molt senzillet, gairebé com fer arrós amb llet... sense arrós :D

Es posa 1 litre de llet al foc, amb una vaina de canyella, la pell d'una llimona i el sucre que vulguis, ho deixas bollir 5 minuts, després ho coles i es deixa refredar a la nevera. Ben fresquet està molt bo i li pots espolsejar una mica de canyella. La llet merengada crec que es fa semblant peró amb ou.

Ah, i vam probar de fer el suau, la escuma es súper espessa i molt bona, a més, tenia pinta de cervesa guiness, a ma germana no li va agradar gens xD, però clar, es que em va dir tard que a ella la gasosa no li agrada i jo no ho sabia :P

tobuushi ha dit...

Moltes gràcies Azahara!