Aquesta festivitat es remunta al l'edat d'or de la cultura japonesa, el periòde Heina, ara fa mil anys.
Es tracta de decorar les cases amb unes nines que representen la cort imperial, o la parella imperial. LA finalitat es demanar que les nenes creixin sanes i trobin un bon marit.
Es fan afrenes a les nines com dolços, galetes o pastissets d'arròs. També es decoren les cases amb una mena de mòbils anomenats "tsurushibina", dels que penjens nonotes fets de pedassos de kimono i representen una gran varietat de personatges, animals i objectes.
També s'acostuma a cantar.
La cançó del festival de les nenes és una de les primeres que s'aprenen al Japó, fins hi tot la meva filleta de tres anys se la sap, i la va cantar davant l'exposició d'objectes japonesos del Museu Metropolità de Nova York amb el conseqüent l'esturament d'unes turistes japoneses que casualment passaven per allí, és com si jo sentís cantar "el noi de la mare" al Museu Nacional de Tòquio.
Akari wo tsukemashou bonbori ni
Encenguem les llanternes
Ohana wo agemashou momo no hana
Arrangem les flors del presseguer
Gonin bayashi no fue taiko
5 musics cortesans ja fan sonar les flautes i els timbals
Kyo wa tanoshii hinamatsuri
Gaudim avui del festival de les nines!
Heus aquí un exemple d'ofrenes a unes nines que representen una cort imperial, amb l'emperador i l'emperadriu amb tot aixovar d'una boda.
Flors de cireres o de prunera, danes de la cort i músics, disposats en esclaons de representen els nivells de la cort.
Hi ha de senzills o de més sofisticats, amb fins hi tot 7 diferents nivells i gran varietat de personatges i objectes.
Detalls dels personatges dels "Tsurushibina", fets de roba de kimono reciclada, aquests dins de canyes de bambú com la pincesa del conte.
Com veieu els "Tsurushibina" poden ser molt elavorats, cal pensar que quatre figuretes poden costar 15.000 iens, feu càlculs.
Dos petits "akachan" nadons, també molt populars en aquest tipus de decoració, no cal que us digui que és el que demanen, oi?
El millor per poder tenir una col.lecció com aquesta és tenir una iaia manetes, aquestes peces tan boniques no es paguen amb diners, con les puntaires d'Arenys que deciquen tres mesos a fer un mocador.
Val a dir que totes aquestes imatges són d'una exosició d'artesania que hen visitat aquest cap de setmana a la península d'Izu, no us penseu que tothom en té a casa, i de tant boniques.
3 comentaris:
Realment són meravelloses... però ha de ser una feinada netejar-les !!
I per què el dia dels nens és festiu i el de les nenes no?
Bé, abans cap de les dues eren festives, vull dir que no es deixava de treballar, de fet això de fer festa és un concepte molt occidental. La festa dels nens es va establir l'any 1948 i és el final del que es diu la Golden Week, suposo que per motius de calendari els va anar millor fer festa el 5 de maig. També cal tenir en compte que el Japó escara hi molta desilgualtat entre homes i dones.
De totes maneres darrerament la festa dels nens està derivant a la festa de la mainada, suposo que aquest serà el seu futur.
Publica un comentari a l'entrada