dimecres, d’abril 07, 2010

Sakamoto Ryoma

Fa un mesos que el Japó està reivindicant la figura d'un heroi samurai de finals del període Edo. Es deia Sakamoto Ryoma, i era de Shikoku una illa que forma part de l'arxipèlag japonès la més petita de les quatre principals.

Sakamoto Ryoma va néixer en una família samurai de rang vaig però que per aquest motiu es podia dedicar al comerç, això li va donar l'oportunitat de viatjar i conèixer gent de fora del seu país, Tosa. Però Ryoma volia viure aventures, i es va convertir en Ronin ( samurai sense senyor, un cavaller errant ). Va fer amistat amb els partidaris de derrocar el Shogun ( el dictador que governava el país des de feia 200 anys ) hi tornar el poder a l'Emperador. En una missió per assassinar al governador del Bakufu ( el govern del Shogun ) Ryoma en comptes d'executar-lo s'hi va fer amic i fins hi tot es va convertir en el seu deixeble. Ryoma va aprendre del governador tot de coses noves sobre els occidentals i seduït per la seva cultura, tecnologia i filosofia va somniar en un Japó modern alliberat del feudalisme dels samurais. Així va ser com Ryoma va convèncer al seu antic senyor que calia donar un gir de mentalitat i negociar amb els gaijin ( els estrangers ) abans que el Japó es convertís en una colònia britànica o un protectorat militar com al Xina. Ryoma va lluitar en contra el Bakufu i els Shinsegumi ( la policia del Shogun ) i va guanyar. Va fundar la primera companyia mercantil japonesa i va crear la marina mercant. Tràgicament, però Ryoma va ser assassinat als 33 anys, per partidaris del Shogun, poc abans de veure's restaurat els poder de l'emperador que va donar pas a la Restauració Meiji, i als canvis propulsats per nou emperador que convertirien el Japó en un país modern tal com havia somniat Ryoma. Ryoma és un heroi, per tot el que va fer, perquè va morir jove, perquè va ser dels primers japonesos que va ser seduït per occident en llegir la declaració d'independència dels EUA. És un figura molt representada en pel·lícules i manga, sempre amb el seu espectre descurat, vestint kimono i botes occidentals, i amb la seva Smith & Wesson com un pistoler.

Darrerament, però com us deia, hi ha una falera per visitar els escenaris de la vida de Sakamoto Ryoma, de dormir en els mateixos hostals que ho va fer ell i de menjar, com no, els seus plats favorits.



Itineraris pel país...

Manga...


La NHK, la cadena pública japonesa està produint una sèrie sobre la vida d'aquest personatge, amb la participació de molts actors de l'Star System japonès i com a protagonista, el famós cantant Fukuyama, l'home més atractiu del país segons les enquestes.

3 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Pel que expliques sembla un personatge històric prou interessant...

maria ha dit...

Una pregunteta...aquell personatge que s'interpreta en la pel·lícula d'en Tom Cruise,"L'últim samurai",en Katsumoto és certa?És que ara amb la vida d'aquest que ens expliques m'hi has fet pensar una mica.

tobuushi ha dit...

El samurai de la peli es basa en Saigō Takamori.
http://en.wikipedia.org/wiki/Saigo_Takamori