dilluns, de març 11, 2013

A dos anys del terratrèmol

Avui fa dos anys del terratrèmol de Tohoku, cap el migdia el país ha fet un minut de silenci per recordar les víctimes.
Cal recordar les perdones perdudes i els fills que haguessin pogut tenir, i les vides que haguessin pogut viure.
Mai sabrem si de Tohoku hagués sortit un altre premi Nobel, un esportista famós, o una noia guapa de les que surt per la tele. Tot això es va perdre i no tornarà.
Els qui van tornant a poc a poc, són els veïns de la zona afectada per la radiació de la Central de Fukushima, els dels famosos 30 quilòmetres de radi d'evacuació. 
Van abandonar les cases de sobte, deixant a mitges el què estaven fent, la roba a la rentadora, el plat a taula, la banyera plena o el llit desfet.
Al voltant de la central hi ha un seguit de pobles fantasma, llocs abandonats que mai sabrem si tornaran a tenir habitants, a part del corbs i rates.
Des de fa poc s'ha deixat que el veïns tornin per unes hores per endreçar la casa. Però amb la condició que tornin abans que es faci fosc.
El govern diu que la radiació és baixa, fins a quadre vegades inferior a fa dos anys, i que en teoria no afecta a la salut, però, cada cop hi ha més gent que ha decidit canviar de residència definitivament. No sabrem quan serà segur del tot, i es calcula que fins d'aquí a cinc anys no s'hi podrà a tornar a viure. 
Viure en una zona que a patit alta radiació, no és rar al Japó, doncs tant Hiroshima com Nagasaki són ciutats pròsperes.

Les cases van ser evacuades abans de poder recollir les destrosses del terratrèmol.

Resant davant el Butsudan ( 仏壇 ) un altar budista que tenen moltes cases japoneses.

Recollint la brossa, les cases estan infectades de ratolins, però no hi ha hagut pillatge!

Els refugiats fa dos any que viuen en barracots com aquest.

El govern actual, que és una mena de PP d'aquí ( sense passat faixista és calr ), vol reobrir les centrals nuclears del país, malgrat l'oposició popular. Al Japó no tenim energia, i estem a mercè de països com Rússia, per fer moure la nostra indústria, que malgrat tot encara és molt abundant ( no tot es fabrica a la Xina, encara ). Estem treballant molt per aconseguir energies alternatives, o millorar l'eficiència energètica, però ens queda molt camí per fer. Aquesta és l'excusa que ens dona el govern. Jo quan veig la pobre gent que no pot tornar a casa, no sé que pensar. No hem fa gaire gràcia que les tornin a obrir, està clar que no són tan segures com ens deien. Vosaltres què en penseu, voleu Nuclears?

8 comentaris:

Josep Ma. ha dit...

Bones
Jo en principi no estic en contra de l'energia nuclear, ara bé; estic a favor d'anar posant energies renovables i deixant de banda les de carbó, gasoil...etc.
En el tema de Fukushima cal aclarir que la central va aguantar bé el terratrèmol i el tsunami i que el que va causar els gran danys i problemes en la zona va ser la tardia decissió d'abocar agua de mar al reactors. Tot i que el tsunami es va endur els generadors, uan resposta més adequada hagués evitat molts més mal.
Si els japonesos decideixen no emprar més l'energia nuclear i anar a la renovables, molt bé; però s'ha d'informar bé a la gent que no es pot canviar el sistema energètic en un dia ni en un any i que de moment esteu gastant unes quantitats ingents de carbó o gasoil (encara que l'energia sigui comprada a fora).
Per tant, jo engegaria de nou les centrals nuclears per reduir la compra d'energia a fora del pais i planejant i executant una transició a energies renovables.

Anònim ha dit...

el problema amb l'energia nuclear és, a banda des residus que tenen una vida de milers d'anys, que tu no pots pitjar un botó i "apagar" la central.

Un cop s'eleven les barres de combustible del reactor per a aturar el procés o bé (en situacions d'emergència) es deixen caure les barres de material que aturen la reacció nuclear encara hi ha molt de calor residual al nucli. Aquesta calor necessita molts dies i molt de refrigerant (aigua) per a dissipar-se. Si aquest procés de refredat s'interromp el nucli es fon, l'estructura de la central es danya, hi ha fuites radioactives, etc ...

Jo abans era un defensor de l'energia nuclear, però després del de Fukushima hi veig un gran perill. Passa qualsevol cosa (terratrèmol, inundació, tsunami, atemptat terrorista, incendi,etc) s'espatlla el sistema de refrigeració de la central (i no, no em vull referir a l'aire condicionat dels despatxos) ... i bona nit i tapa't.
Això és el que va passar a Fukushima i el que va estar a punt de passar a Vandellòs fa 25 anys

Josep Ma. ha dit...

Els residus de les centrals nuclears es poden reciclar però interessa a ningú. Només França ho fa. De cada barra de combustible se'n recicla vora un 95% o el 5% de rebuig no es radioactiu.
A Fukushima s'hagués evitat mal majors si tinguèssin les basses d'aigua que es van posar a les centrals de Vandellós i Ascó fa poc. Aboquen l'aigua al reactor i per evaporació retornen a la bassa (dono per fet que hi ha d'haver passos intermitjos per a evitar la radioactivitat; però d'aquesta manera s'hagués evitat mals majors. A més, a Fukushima hi havia varis reactors en parada però va fallar la refrigeració de les barres de combustible.

Una dada per obre les ments. Cada any more a vora un milió de persones en accident de trànsit. I l'impacte ambiental dels cotxes i contaminació es superior als accidents de Chernòbil i Fukushima, doncs si ambdós son impactes locals (encara que siguin milers de km2) la contaminació dels cotxes (camions, motos...) es global, s'han trobat traces de pols de la combustió de benzina i diesel a la superfície de Groenlandia.
Tot això se sol amagar per interessos, però es així.
Conta quants reactors nuclears hi han i hi ha hagut i quants accidents.

maria ha dit...

Francament em faria molta por viure a prop d'una central d'aquestes després de la desgràcia que hi ha hagut. Sóc partidària a tancar-les totes.

Carquinyol ha dit...

nuclear? Sí, però de fusió. La de fisió no la vull ni regalada...

Anònim ha dit...

Benvolgut Josep Ma

Veig que estem bastant d'acord:

"Els residus de les centrals nuclears es poden reciclar però [no] interessa a ningú" (o sigue, que no es fa en la majoria de les ocasions)

"a Fukushima hi havia varis reactors en parada però va fallar la refrigeració de les barres de combustible." (el problema és la refrigeració ... si no n'hi ha bona nit i tapa't. La manca de refrigeració per un motiu o un altre ha causat els accidents nuclears de Three Mile Island i de Fukushima, va estar a punt de causar un desastre a Vandellòs i, en el cas de Txernòbil, les proves de seguretat per a saber què passaria en cas d'aturar-se el sistema principal de refrigeració van acabar provocant l'accident que tots coneixem)

"estic a favor d'anar posant energies renovables i deixant de banda les de carbó, gasoil" (Sí, és el que s'ha de fer ... no ens queda cap altra sortida)

"jo engegaria de nou les centrals nuclears per reduir la compra d'energia a fora del país [Japó]" (agrade o no agrade, és el que hauran de fer al Japó i és el que farà la Catalunya independent)


D'altra banda, sí que discrepo en el que afirmes sobre "... que la central va aguantar bé el terratrèmol i el tsunami i que el que va causar els gran danys i problemes en la zona va ser la tardia decissió d'abocar agua de mar al reactors". Els generadors que feien funcionar el sistema de refrigeració també formaven part de la central. Respecte a abocar aigua de mar als reactors era l'única solució. Si la van ficar en marxa tard jo crec que va ser perquè el nivell de destrucció era tal que no van poder implementar-ho a temps

Cordialment

Josep Ma. ha dit...

Hola de nou Anònim

Respecte al tema de la refrigeració, aquest no va ser el problema de Txernòbil. Per ordre del govern rus, i en contra dels operaris de la central, es va ordenar practicar una sèrie de processos de seguretat, a partir de reduïr la potencia del reactor; però en comptes de davallar gradualment va pujar exponencialemnt. Al no tindre tots els protocols de seguretat, sensor, etc quan es van donar compte el reactor ja s'havia deformat per la calor i les barres de control no entraven pels forats i al final va explotar el reactor (no tenia edifici de contenció).

Respecte a Fukushima, quan em refereixo a que al cental nuclear va aguantar el terratrèmol i tsunami, aclareixo una mica les coses. Tota la estructura va aguantar el terratrèmol, molt millor del que estava calculat. El tsunami només es va endur els generadors d'emergència i poc més (que ja es greu), però els edificis on hi han els reactors no van petir grans danys. Pel que he llegit els principals problemes dels 6 reactors de fukushima son dos, el primer que es va trigar massa a reactivar els generadors o fer-ne arribar d'altres i segon, el fet d'endarrerir la decissió d'abocar aigua salada als reactors, i piscines, per a refredar-los va provocar les explusions d'hidrògen i les emissions de radioactivitat a l'atmosfera i terrenys propers.
Fins a cert punt es lògic evitar d'abocar aigua salda que deixarà fora de serveis els reactors nuclears però, davant l'emergència del moment, crec que aquest punt era totalment inevitable.

Bé, penso que hauriem d'anar acabant el tema i no marejar a en tobuushi.

Per cert, carquinyol, l'energia de fusió va per llarg, fins el 2030 o 2040 no hi haurà cap reactor comercial. L'ITER es només un experiment per a demostrar que el projecte es viable. Ara el dia que funcioni, serà una revolució.

tobuushi ha dit...

Hola a tothom perdoneu que no us hagi agrait els comentaris, quina sort poder comptar amb opinions de tanta qualitat.
Punyeta! Hauré de millorar molt la qualitat del blog per estar a l'alçada!