divendres, de desembre 26, 2014

Uns Nadals diferents

Bon Nadal a tothom i bon dia de Sant Esteve!
Quan un viu en un país que no és cristià, viure les festes de Nadal és una mica, si més no curiós o diferent. Sobretot si al costat de casa tens un santuari xintoista on hi ha l'escola dels petits. Tanmateix crec que és important participar i mirar d'entendre la cultura del país que ens ha adoptat. Per això després d'un vespre de fer cagar el Tió, el millor és, per Nadal, anar al santuari i donar gràcies al Déus, pel bon any que em tingut i per millor any que ens espera, i que millor marera de fer-ho que començant per unes benediccions.

No entenc gaire les litúrgies de la religió xintoista, ni els propis japonesos les saben del tot per això sempre hi ha un sacerdot que les va explicant i et va dient que has de fer en cada moment. El que sí que no pot faltar són les robes blanques que ens hem de posar per poder entrar al temple.

Com totes les litúrgies religioses, a la canalla se li fa un pèl pesada, però el més segur és que els Déus ja hi estiguin acostumats, qui sí semblava estar-ho són els mestres, que les han vist de tots colors.

L'Aya i la Shikibu porten un sobre amb uns paperets consagrats que serviran pel ritual de purificació.

Primer cal escampar els paperets per sobre les espatlles i el cap i després passar aquest ninotet per tot el cos, sobretot les part que ens facin més mal, d'aquesta manera els ninot es carregarà de tota l'energia negativa del cos i en serem immunes.

 Després aquests papers seran recollits pels sacerdots que els purificaran.

 Un cop fet el ritual entrem al temple, per rebre la benedicció.

A partir d'ahir el temple xintoista començarà a tenir molta feina, comença el període de Cap d'Any, de llarg la festivitat més important pels japonesos, on famílies senceres es retrobaran per anar al temple i demanar bons desitjos pel nou any.

Aquests són els esclops dels sacerdots. Si a les cases japoneses no es pot entrar amb sabates, als santuaris menys.

Després de les benediccions, els membres de la directiva del santuari, i el sacerdot principal oficien la cerimònia de purificació de les "Ema" les tauletes de fusta que serveixen d'ex-vot o desig duran l'any.





Bones festes a tothom!

2 comentaris:

maria ha dit...

Bones festes per vosaltres també.^-^

amb una taqueta vedrmella al cor ha dit...

Quina entrada mes bonica, Isaac, que be que per Nadal al final poguessis celebrar-ho de alguna manera, encara que diferent, molt diferent.