dimarts, de desembre 12, 2006

Iwo Jima 1945

No sé si ja heu estrenat la darrera pel.lícula de Clint Eastwood i Steven Spielberg Flags of Our Fathers a Catalunya.
És una pel.lícula basada en la novel.la homònima de James Bradley i Rom Powers, que tracta de la Batalla de Iwo Jima i la famosa fotografia dels "Marines" americans alçant la bandera sobre territori japonès.
El cert és que aquesta pel.lícula té una germana bessona, o complementària, com vulgueu, que es titula Letters from Iwo Jima, aquesta es basa en la novel.la de Gen Tadamichi, "Picture Letters from Commander in Chief". Aquesta altra cinta s'estrenà el passat dissabte 9 de desembre. I és la mateixa batalla des del punt de vista japonès.
Com ja us vaig explicar en un post anterior la guerra té moltes cares, i que la història l'escriuen els vencedors és sabut de tothom (o que ens ho diguin a nosaltres), per això és interessant veure com un americà té la sensibilitat suficient com per explicar la guerra des del punt de vista de l'enemic.

No cal dir que "kurinto isto uddo" (Clint Eastwood) al Japó, ara, és un heroi nacional, ja que ha tingut el coratge de mostrar el que el govern japonès ha ocultat durant anys, i ha ensenyat al japonesos que han d'estar orgullosos dels homes i les dones que van lluitar pel seu país, han de recordar els sacrificis i tragèdies que es van viure. Que mirin al passat i el recordin. Iwo Jima no era un territori ocupat pels japonesos, és una illa que pertany a la Prefectura de Tòquio, així doncs no eren uns soldats defensant un territori colonial sinó japonesos defensant la seva pròpia terra.

Letters from Iwo Jima, són un seguit de cartes escrites pels sodats que estaven defensant l'illa contra els americans, en elles si veu la por, però també, els seus somnis i les seves esperances.
A la batalla de Iwo Jima que va anar des del 19 de febrer fins al 26 de marc de 1945, van morir 20.917 soldats japonesos i 6.821 d'americans, el que ens mostra la gran diferència tàctica d'una banda i l'atra, no sóc un expert militar però la diferència és abismal.
De la batalla ens queda la imatge de Joe Rosenthal que ha donat la volta al món i ja és una icona mundial.
Actualment Iwo Jima es una base americana, de les moltes que hi han al territori japonès, algunes a pro de casa, com Ebina.
El seu espai aeri és inviolable per tant obliga al avions japonesos de surten de l'aeroport de Haneda ( Tòquio ) a fer volta per impedir la violació d'aquest espai. Us imagineu quina humiliació? Encara avui en dia els japonesos no són amos del seu espai aeri, bé, els catalans ens en fem una idea si més no...

Ara Clint Eastwood, i un altre jueu com Rosenthal, Spielberg han capgirat la imatge i ens han ensenyat l'altra banda de la trinxera.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

S'ha d'agrair oferir la doble visió dels conflictes, tan de bó és fes a molts altres àmbits, la veritat.

Ja fa temps que vaig llegir el llibre, l'escriptor, en James bradley, és fill d'en John Bradley, un dels sis homes que apareix a la foto d'en Rosenthal (el que està de peu proper al que està clavant la bandera).

En John Bradley era un sanitari de la Marina que van enrolar als Marines, i diguem que va ser l'únic que va poder portar una vida més o menys "normal" després d'aquests fets.

És molt recomenable el llibre, et sap transportar aquesta por, incertesa, fatalitat de la guerra.

La pel·lícula encara no l'han estrenada per aquí.

tobuushi ha dit...

Gràcies per la nota bibliogràfica suposo que no em serà difícil trobar el llibre ara que se n'ha fet la peli.