divendres, de maig 12, 2006

Lo meu poble

Poques coses es poden explicar de Hadano, el meu poble. No ha tingut cap paper rellevant ni heroic en la història del país. Tanmateix, és un poble on la gent viu còmode, sense masses conflictes, petit, a escala humana, un refugi aprop de dos grans gegants, Tòquio i Yokohama.
Malgrat que la seva història es remunta a la prehistòria japonsesa 200 DC, d'on conservem uns túmuls funeraris, Hadano vol dir "poble de camp", i és el que ha estat, bàsicament, les terres d'un petit senyor feudal han esdevingut l'actual terme municipal.


Hadano és una ciutat des de 1955, està integrada a la Prefectura de Kanagawa, capital Yokohama. En l'últim cens érem uns 168.000 habitants, dinc érem perquè a mi m'hi van comptar.
Si agafem la carretera 246 haurem de fer 75 quilòmetres cap a l'est abans d'arribar al barri de Shibuya, al centre de Tòquio, és doncs una ciutat del que anomenaríem el tercer cinturó.


Com us he comentat al principi, Hadano no és gaire rellevant, de fet, els meus companys de feina no la conèixen. Sempre haig de dir; "si, és un poble de la línia Odakyu ( companyia de trens comarcal ) entre Machida i Odawara". A Machida i viu molta gent que treballa a Tòquio, i a Odawara hi ha un castell, on cap al segle XVII, es va lliurà una batalla importantíssima en la guerra que portaria els Tokugawa al poder ( període del Shogunat d'Edo ). A Hadano, el castell ja no hi és, el va fer enderrocar l'Emperador de "l'Últim Samurai", Meiji.
El que sí que tenim, és la tomba del cap ( testa ) d'un Daimiyo ( senyor feudal ) que va enterrar un servidor fidel per protegir la dignitat del seu amo. Aquest senyor feudal era Sanetomo de Minamoto, net d'un dels herois més famosos de la història del Japó, Yoritomo de Minamoto, ara fa uns mil anys.
Hadano és una ciutat d'avis i tietes. Dins de la Prefectura de Kanagawa es troba la regió de Shonan, en diriem un mar i muntanya, una mica com el Maresme i el Vallès Oriental, Hadano és Granollers i Hiratsuka, Mataró. Les semblances són moltes, per exemple les platges de Hiratsuka i Enoshima, els pobles del costat, s'omplen de "toquiotes" els caps de setmana d'estiu, i les muntanyes de Hadano i Oyama, de famílies i "tietes xirucaires", quan fa bon temps.


Tenim un clima agradable tant a l'estiu i a l'hivern, protegit per les muntanyes i el mar. No estem massa lluny de la Megàpolis, i som pas obligat d'excursionistes que van al Mt.Fuji o als balnearis de Hakone-Yumoto. Tot això, i els preus dels habitatges, molt més baixos que a Tòquio, fan de Shonan una regió en alça, còmode per les families.
Aquesta cituació geogràfica va convertir Hadano durant el període Edo ( S XVII-XIX ), en un important centre comercial dedicat al tabac. D'aquest passat en conservem el "Tabako Matsuri" ( el festival del tabac ) que es celebra a mitjans de setembre.


Actualment temin "l'honor" de ser un dels productors de cacauets de més qualitat. Però malgrat tenir petites plantes de Hitachi i Nissan, Hadano és, bàsicament una ciutat residencial.
Hadano contribueix a l'educació japonesa amb una universitat, la Tokai. Una universitat politècnica i humanística amb un important hospital, i que entre els seus serveis disposa d'un vaixell escola. Bé, i medalles d'or olímpiques en Judo.
Si us fes gràcia conèixer més coses de Hadano podeu consultar el web de l'ajuntament.