Per fi ha acabat la construcció de Sainte Grace una capella de bodes situada al barri d'Aoyama, una zona molt exclusiva de Tòquio.
Es tracta d'un edifici d'un 23 metres d'alçada que forma part d'un complex destinat a la celebració de bodes i recepcions nupcials.
Els agrada, als japonesos, casar-se per l'esglèsia, només pels vestits blancs, les flors i tota la parafernàlia de les envolta.
Fa uns mesos que caure a les meves mans el projecte de la capella, i ves per on li vaig trobar molta semblança a la Catedral de Barcelona. Fa poc vaig decidir fer una visita a l'edifici real, han trigat només dos anys per construir-lo!
Jo vaig fer el disseny de les invitacions de boda que l'empresa oferirà al nuvis, com que l'edifici estava a mitges, vaig copiar part de la façana de la Catedral, i ningú es va queixar.
L'altre dia l'amic Carquinyol publicava al seu blog un post sobre l'art català al Principat i al País Valencià, i vaig recordar Sainte Grace.
9 comentaris:
No se si tindrà res a veure, però jo treballo a l'escola d'Arquitectura i puc assegurar que és habitual veure grups de persones orientals (no se si japonesos o no) que venen a visitar l'escola i li fan fotografies i tot (cosa estranya per la gent que treballem allà, ja que és un edifici dels anys 60 sense cap mèrit especial), així que no m'estranya res que puguin treure la seva inspiració dels edificis de Barcelona, de la mateixa forma que a Catalunya s'inspiren en objectes, construccions o metodologies japoneses moltes vegades.
Que dius!
Si és un edifici preciós, jo estudiava al del darrere, el del "Sant Jordi Gay", de vegades hi anàvem a dinar, el menú, un luxe, quina diferència! Podies menjar espatlla de xai al forn per 500 pel.les!
Quan estudiava també venien estudiants d'arquitectura i d'enginyeria a dibuixar les escales de la meva facultat. De guiris pocs, encara.
Una de les coses que m'agrada més de l'edifici de la ETS són les seves escales, sempre tan ben il·luminades, i el color de la pedra, daurat quan li toca el sol.
L'únic que no m'agrada es l'ampliació de totxo que es va fer després. Semblava una tapia provisional de les que es posen ara a les obres.
Un altre edifici que també m'agrada molt és la Facultat de Dret, no gaire lluny.
Doncs et puc assegurar que potser sembla maco, però no és gens funcional. Les escales sempre ben iluminades, però a les aules o et mores de calor o et mores de fred.
El bar crec que ha perdut una mica des de la teva època, ara si et descuides el pollastre te'l fan tan poc que es menja les patates.
L'edifici de totxana (l'edifici Coderch) és com una mena de "zulo", té dos plantes de soterrani i la llum natural brilla per la seva ausència.
Ja diuen que per a gustos... ;)
És clar que Arquitectura no és un edifici pràctic, per la mediterrània, és un edifici Bauhaus pensat per països nòrdics sense la nostra llum de 45°.
Però és bonic.
Pel que fa a l'anex Coderch, jo li vaig preguntar a la meva tutora com és que feien aquell edifici així, i ella, em va contestar; -és que han de fer veure que són arquitectes...-
Quan l'Orial Bohigas es passejava pel la Rambla mentre construia l'"Edifici Inteligent", un amic meu el va increpar perguntant-li; -que fas, Bohigas, que vigiles que no se't torni tonto?".
Amb lo macos que son els temples japonesos i han d'imitar la nostra arquitectura?
Dispensa, que seguí una mica menys catalanista que tots vosaltres, però si em permeteu, jo crec que ells no copien les nostres construccions, si no un estil arquitectònic “Gòtic”, que si no recordo malament ni ha per tot Europa, ja que si mireu la façana principal de la catedral de Colònia, Alemanya, es gairebé una copia de la catedral de Barcelona, i el al rebés Barcelona, una copia de la catedral de Colònia.
Anna Zamora "La Consellera"
Perdona Consellera però va mal fixada.
La catedral de Colònia es va començar a l'any 1248 i la de Barcelona 50 anys més tard. Malgrat això Barcelona no es va acabar fins l'any 1913 i la de Colònia l'any 1880. Per tant, tenint en compte els temps de construcció és impossible que Barlenona hagués copiat Colònia.
La Catedral de Barcelona té una torre de cimbori central situada davant de l'edifici i dues torres laterals més baixes que aquesta.
La Catedral de Colònia té dues torres a la part de la façana el doble d'altes que la coberta central mentres que la torre del cimbori s'eleva en la part posterior per d'amunt del creuer.
Jo treballo en el sector de les bodes al Japó, el japonesos normalment s'inspiren en la Provença francesa, i la Toscana, algunes vegades copien capelles colonials americanes o puritanes angleses les típiques Parrish del la campanya anglesa. Rarament edificis germànics, ja que els troben massa freds.
De tots es coneguda la fal.lera japonesa per Barcelona, no és d'extranyar que s'hagin inspirat en la Catedral de Santa Eulàlia.
A part d'això les similituds formals no deixen dubte.
Potser et caldria ser una més catanista, sempre pensem que tot el que fem no val la pena o són "collonades", ens han volgut fer creure que erem petits, però hi altres pobles que ens admiren i ens copien.
Ara potser no estem a l'altura del nostre passat, però malgrat tot Barcelona, et puc assegurar és una ciutat en el mapa.
Vullunfestuc,
És que es volen casar com les princeses europees, recordem que Barcelona va ser, no fa gaire l'escenari d'una Boda Reial.
A part d'això són uns "horteres"
Publica un comentari a l'entrada