divendres, de novembre 17, 2006

Maneki Neko

El Maneki Neko és una figura d'un gat que es posa tradicionalment als negocis japonesos per donar sort. Aquesta figura, normalment blanca, representa un gatet que amb una poteta fa el gest oriental de "vine, vine". Els dissenys poden variar i de vegades, amb l'altra poteta aguanta un koban, una moneda d'or antiga, o porta un collaret amb un picarol.
Sovint si escriu el text: "senkyaku banrai" prosperitat en el negoci. Vindria a ser una mena de sant Pancràs, vaja.



Segons el color tenen significats diferents:
El més popular és el tricolor; blanc a taques negres i carabasses, porta bona sort.
El blanc, el segon més usat, vol dir puresa, honestedat.
El negre se suposa que protegeix del mal, i és molt popular amb les dones perquè en teoria les protegeix dels assetjadors.
El vermell també es protector, contra els mals esperits o les malalties.
El daurat, està associat, com no, a la riquesa.
El rosa, que l'amor si posa, malgrat no ser un color tradicional, ha agafat molta popularitat associant-lo amb l'amor, per influència occidental.




El Maneki Neko, ha inspirat algunes icones japoneses com el famós Hello Kitty, en Meowth, el rival de Pikachu als Pokemon, o el déu gatet de "Boles de Drac".
Actualment existeixen models actualitzats i personalitzats de figuretes, com es fa amb el "caganer". Però, normalment el seu ús queda bandejat a establiments tradicionals.
Si voleu saber més coses punxeu aquest enllaç de la Viquipèdia, està en angles però és el més complert.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

el quatribarrat quin significat té ?

Si no existeix, s'hauria d'inventar aquest CAT !!

Anònim ha dit...

El Maneki neko és el meu animal japonès preferit!
Quan vaig visitar Japó l'any passat, gairebé tots els records que vaig portar eren maneki nekos.
Llàstima que al final no em vaig comprar el que mou tot sol la pota (ja ho sé, és el més friqui).

Cal dir que hi ha dues versions de maneki neko, la japonesa i la d'exportació. La diferència ve de com és el moviment de 'Vine-vine', amb el "palmell" de la pota cap avall o cap dalt.

tobuushi ha dit...

takoyaki, aquest que dius no l'he vist mai, on el vas trobar a Asakusa?

Anònim ha dit...

Doncs la veritat és que jo tampoc l'he vist a cap botiga. Però per internet vaig llegir que existien i que els dedicaven a l'exportació. De fet si entres a la definició de ManekiNeko a Wikipedia, al primer o segon paràgraf ja ho diu. Però em sembla recordar que vaig veure'n alguna foto per internet, a alguna pàgina que no recordo.

Com saps que vaig proveir-me de manekinekos a Asakusa? Tan típic és? Compto que en vaig comprar uns 8 d'imants de nevera i 5 de figureta típica, que de fet són guardioles.

tobuushi ha dit...

hola Takoyaki, sí, el fet es que si no vas a locals molt, molt tradicionals, en veuràs poques vegades de manekinekos, però hi ha un gran manekineko de Hello Kitty a Tekeshita Dori, a Harajuku, a la primera botiga que hi trobes, hi això que és una zona "fashion".