dimarts, de juny 13, 2006

Togugawa Ieasu, el "Generalísimo" I



Matsudaira Takechiyo (1543-1556)

Matsudaira Takechiyo, és el nom que va rebre originalment Tokugawa Ieyasu el dia del seu naixement, el 31 de gener de 1543, a la província de Mikawa, actual prefectura d'Aichi (Nagoya).
Els canvis en la vida del personatge van lligats, com veurem més endavant al canvi de nom. Això era freqüent en el Japó medieval. El canvi podia anar lligat a un nou estatus social, a l'ingrés en un nou clan, o simplement per caprici.

Era fill de Matsudaira Hirotada (1526-1549), el senyor de Mikawa, i de Dai-no-kata, la filla de Mizuno Tadamasa, senyor de les terres col.lindants. Els seus pares eren molt joves quant ell va néixer, 17 i 15 anys respectivament. Dos anys després del seu neixement Dai-no-kata va ser tornada a la seva família i la parella no va tornar a viure junts mai més.
Tant el pare com la mare es van tornar a casar i Ieyasu va acabar tenint 11 germanastres.

La família Matsudaira estava dividida: una part volia pertànyer al clan Imagawa, mentes que una alta preferia el clan Oda. Així doncs, com a conseqüència d'aquesta divisió, la vida de Ieyasu va estar constantment amenaçada, ja que els dos clans estaven en guerra.
Aquestes lluites internes van propiciar l'assassinat de l'avi de Ieyasu, Matsudaira Kiyoyasu (1511-1536), vassall dels Imagawa.
L'any 1548, quan el clan Oda envaeix Mikawa, Hirotada demana al seu senyor, Imagawa Yoshimoto, ajuda per repel.lir l'enemic. Aquest accedeix amb la condició que li envii el seu fill Takechiyo (Ieyasu) com a hostatge. Però, Oda Nobuhide, va descobrir aquest tracte i va aconseguir segrestar Ieyasu mentres era de viatge a Sunpu, capital del Imagawa. Ieyasu tenia 6 anys.

Nobuhide Oda, va amenaçar amb executar al petit si Hirotada no trencava el pacte amb els Imagawa. El pare de Ieyasu la respondre que el sacrifici del seu fill seria una prova de fidelitat al seu clan, i al seu senyor, Yoshimoto.
Malgrat la resposta, Nobuhide no va executar l'hostatge, ans al contrari, el va enviar, per un període de tres anys, al temple Manshoji de Nagoya.
L'any 1549, als 24 anys, el pare de Ieyasu, va morir de mort natural. Al mateix temps Oda Nobuhide tambe va morir, aquest per culpa d'una epidèmia. Aquesta epidèmia va causar moltes baixes entre la familia Oda, circumstància que va aprofitar Sessai Imagawa, comandant de les forces Imagawa, per posar setge al castell Oda, defensat pel fill gran de Nobuhide, Nobuhiro. Amb el castell a punt de la capitulacio, Sessai va fer un tracte amb Nobunaga Oda, el segon fill del Clan. Els Imagawa aixecarien el setge si els sedien el petit Ieyasu de 9 anys com a hostatge.
Així va ser com Ieyasu va ser dut a Sunpu per ser utilitzat com a moneda de canvi. Malgrat aquesta condició, va poder gaudir d'una vida confortable dins del clan fins als 15 anys, en que va esdevenir major de edat.