dilluns, de març 03, 2008

El dia de les nenes

Un any més ha passat, ja ha arribat el 3 de març, i aquesta data és el dia de les nenes, el Hina Matsuri, que a diferència del dia dels nens, el 5 de maig, no és festiu. Almenys per a la majoria de gent.
Aquest any l'Aya i la Shikibu han rebut una invitació per anar a celebrar la festa a casa d'una amiga del parc.

És costum que els avis regalin aquests aparadors amb nines vestides a l'estil Heian ( el Japó de l'any 1.000 ). Una cort amb un príncep i una princessa. Aquests aparadors acostumen a ser molt cars, crec que aquest de la foto deu valer més de 2.000 euros pel cap baix.
La primera imatge us mostrava els que tenim a casa, els de l'Aya estan drets i són molt rars, ja que la majoria de figures sempre estan assegudes, les altres són de la seva germana, que encara és fadrina. Normalment es paren les nines fins que les noien es casen, després passen a les filles.

A la festa del Hina Matsuri les nenes convides les amiguetes a un dinar o berenar, que preparen les mares, normalment hi ha Sushi i pastissos, i de postres els caramels que han estat ofrenats a les nines durant les setmanes precedents a la jornada.

Aquest és l'aparador dels centre civic del barri del sud de Hadano on vam anar el diumenge en motiu d'una celebració que us explicaré en un altre post.

La Shikibu "admirant" les ofrenes a les nines, els caramels dels que ja us he parlat. És curiós però aquesta festa es celebra des de fa molt de temps, ara mateix estic llegint el "Quadern de Capçalera" de la Sei Shonagon, una escriptora que va viure fa mil anys, en aquest llibre, que és com un diari personal, Sei Shonagon ja ens descriu les nines i la celebració del dia de les nenes.