dilluns, d’abril 09, 2007

Eleccions prefecturals, tupins, i altres

Ahir diumenge es van celebrar les eleccions al consell de la prefectura de Kanagawa, entre d'altres també la de Tòquio, Hokaido i Kyushu, també s'elegien els prefectes, ja que a diferencia del que succeïx a Catalunya, aquí s'escull directament el candidat i els consellers prefecturals a part, així ens podem trobar que un prefecte governi un consell d'un altre color, una mica com el cas de la cohabitació francesa, oi?
Com també passa al nostre país, al Japó les escoles fan la funció de col.legis electorals, aquest que apareix en les imatges és la escola primària del meu barri, molt deserta per ser diumenge.
Val a dir que les imatges de l'interior del col.legi són tretes d'internet, ja que esta prohibit fer fotos a l'interior on es vota.

Us explicaré més o menys com funciona; cada habitant sensat i amb edat per votar rep una papereta on s'indica l'adreça del seu col.legi, que com també passa a casa, no acostuma a variar. Hi ha una única mesa presidida per representant de la junta electoral, a l'entrada uns ciutadans citats comproven la identitat del votant, com ho fan, doncs, com que els japonesos no disposen de cap domument identitari, mostren el paper que han rebut anteriorment per correu, després la persona encarregada els pregunta la data de naixement i ja està, així, l'Aya pot votar en nom de la seva germana, o de la seva mare, ja que pot disposar de la documentació i de la informació requerida.
Bé, després del primer tràmit que queda anotat en un ordinador, el votant passa a les cabines on pot escollit la papereta que desitgi, tot seguit pot votar directament introduint ell mateix la papereta a l'urna (o dues ja que ho fa prou allunyat de l'inspector), en el cas d'ahir dues, una pel prefecte i una altra pel consell prefectural.
Les urnes són d'alumini i no es veu l'interior. Bé, s'ha de confiar molt en l'honestetat del sistema per creure que no hi ha "tupinades". Tanmateix, veient els resultats aclaparadors dels partits de govern, no sé que pensar, potser sóc massa llatí.

Els cartells dels candidats a l'entrada del col.legi.



La façana de l'escola amb el típic rellotge que apareix a tots els manga.

L'entrada a la sala de votacions.

Una noia vota, darrere les cabines amb les paperetes.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Massa llatí? No serà més bé que més sap el diable per vell que per diable ? :P

vuitantados ha dit...

acabo de descobrir el teu blog via catalansalmon.com. Genial. simplement m'agrada com escrius i el que expliques. molta sort en tot. jo et seguiré llegint.

Waipu Joan ha dit...

com saben quins són els ciutadans sensats?

tobuushi ha dit...

A partir de 20 anys tots els japonesos tenen dret a vot, aleshores reben a casa una papereta on se'ls informa de la mesa on s'han de presentar. Un cop allí només cal que presentin aquesta papereta i ja poden votar. La suplantació de personalitat ni se'ls passa pel cap, almenys a casa meva no hi havien ni pensat, santa innocència!
El cens, com a Catalunya el controla l'ajuntament, si en necessites una prova pot demanar un certificat censal al mateix ajuntament.