dilluns, de setembre 23, 2013

Tsukimi, la Lluna és pels conills!

Avui és festa al Japó, celebrem l'entrada de la tardor, i això vol dir els Festivals de la Collita, heu de tenir en compte que la cultura japonesa era bàsicament agrícola i que els calendari el marcava el treball del camp. Però aquesta setmana hi ha hagut una celebració més divertida.
Dijous passat, 19 de setembre va ser Tsukimi, Tsukimi ( 月見 ) vol dir, literalment, mirar la Lluna, la Lluna plena, és clar.
I no, no és que tots el japonesos siguin uns llunàtics, o que tinguem un virus que ens faci convertir en home-llop les nits de lluna plena.
La Lluna marcava el temps de sega, la collita del preuat arròs. Per això ho celebrem menjant pastissets d'arròs i bevent sake ( vi d'arròs ), a la llum de la Lluna.

Per celebrar Tsukimi, vaig dibuixar aquesta il·lustració per a la meva empresa, a les empreses japoneses els agrada conservar les tradicions.
Si us fixeu bé, veureu que la noia acarona un conill blanc, i duu un kimono decorat amb motius d'espigues d'arròs i conillets a la Lluna.

Just com aquest disseny que hi ha en aquesta fotografia, i us preguntareu, o no, depenent del vostre grau de curiositat, perquè hi he dibuixat conills, i què tenen a veure amb la Lluna.

Doncs és molt senzill, segons els assiatics, xinesos, coreans i japonesos, a la Lluna hi viuen conills, de fet el dibuix de les taques de la Lluna té la forna d'un conill fent Mochi ( pasta d'arròs ).

Just com aquestes figuretes.

Els "dango" ( boletes d'arròs ) de mochi, es presenten al temple, d'aquesta manera, com ofrena al Déus per donar gràcies per la collita. La resta, és a dir el comú dels mortals, ens limitem a gaudir-ne menjant-nos les, amanides amb salses dolces.


Però potser molts de vosaltres recordareu un episodi de Bola de Drac on una banda anomenada, la "Banda del Conill" extursiona tot un poble, amenaçant els seus habitans de convertir-los en pastanagues, i com després de perdre el combat contra Goku, els mafiosos són exiliats a la Lluna; "la Lluna és pels conills" sentencia Goku. Doncs ara ja sabeu de què anava.
Espero que gaudiu de la tardor, al Japó es presenta exitant, és una de les èpoques de l'any en què el país està més bonic.

4 comentaris:

amb una taqueta vedrmella al cor ha dit...

Gracies Isaac per aquesta entrada. La meva única mascota ha estat un conillet tot negre, no fa gaire es va morir i a mi, digueu-me llunàtica, m’agrada mirar a la lluna i pensar que la seva “animeta” està allí acompanyant al gran conill que fa mochi. Quant fa tres any vaig estar al Japó em feia gracia veure la quantitat de cosetes que havia amb dibuixos de conills, al final no vaig poder resistir la tentació de preguntar-li a la nostra guia, ella hem va explicar la historia de per que hi ha un conill a la lluna fent mochi. Amb el teu permís em copio la teva il•lustració per la meva extensa col•lecció de fotos de conills/Japó. Bona festa de Shubun no hi.

Anònim ha dit...

si que recordo aquell capítol de bola de drac si! en el seu moment vaig pensar que era estrany, però no em vaig preocupar massa, bola de drac mai s'ha preocupat massa pel realisme...

Aina ha dit...

Isaac, m'ha encantat pel post i el blog en general! Sóc una dissenyadora molt aficionada a la cultura japonesa (fa poc he començat a estudiar japonès), però amb gran sentiment catalanista! Fa poc que t'he descobert, i crec que saps trobar l'equilibri entre les anècdotes, la tradició i les dues cultures. Felicitats, tens una altre follower! ;)

tobuushi ha dit...

sadak@
Cap problema, és molt divertit el tema dels conills.

pons007
Te'n faries creus de els coses que expliquen que són reals.

Aina
Merci! Ja saps sempre que vulguis pots fer una visiteta.