dilluns, d’octubre 19, 2015

El Cuirassat Mikasa, un vaixell que va canviar la història del món

No, no us espanteu si veieu aquesta bandera, no he anat a cap míting ultranacionalista japonès ni m'he tornat d'extrema dreta. Aquesta bandera, que per a molts va representar l'Imperi Japonès ara és només la bandera de la Japan Maritime Self-Defense Force ( JMSDF ).
Ahir vam anar a visitar el Memorial Mikasa que hi ha a la ciutat costanera de Yokosuka, el port de la qual està usat actualment per la US Navy i la JMSDF.

El Memorial Mikasa es va construir el 1926 quan el cuirassat de guerra ( Pre-dreadnought battleship ) Mikasa ( 三笠 ) va ser retirat a sec degut als desperfectes causats pel Gran Terratrèmol de Kanto ( 1923 ) i restaurat per commemorar la victòria japonesa a la Batalla de Tsushima ( 28 de maig de 1905 ), també coneguda com a Batalla del Mar del Japó.

Aquest era l'aspecte que tenia el Mikasa l'any 1925, aquest és un cuirassat de vapor abans que aquests ginys fossin remplaçats per motors dièsel. El seu paper va ser molt important a partir de la Batalla de Tsushima, segons historiadors militars, la batalla naval més important després de Trafalgar.

L'artífex de la victòria japonesa va ser aquest almirall, Heihachira Togo ( 1848-1934 ), aquest militar va crear una maniobra naval, el "gir Togo" que li va donar el sobrenom del "Nelson d'Orient", per la seva genialitat.
L'Armada Imperial Japonesa va destruir 2/3 de la Marina Russa. Amb 4.380 baixes russes, conta les 117 japoneses.
És clar que els vaixells russos portaven molt desavantatge ja que havien sortit dels ports russos del Bàltic ( Port Arthur i Vladivostok estaven bloquejats ) i havien donat la volta al món ( literalment ) abans de trobar-se amb l'enemic. Quan s'hi van enfrontar, la tripulació russa portava 33.000 quilòmetres de viatge igual que els motors dels vaixells ( que per cert van repostar a Vigo ). Mentre que els japonesos van sortir de Corea ( en aquella època, part de l'Imperi Japonès ).

Les conseqüències de la victòria japonesa a la Batalla de Tsushima van culminar amb el final de la Guerra Russo-Japonesa ( 1904-1905 ), guerra en que per primer cop un país oriental guanyava contra una potència occidental. La pèrdua de la guerra contra els japonesos va significar també una gran pèrdua de prestigi no només de Rússia sinó que també de la dinastia dels Romanov, les elits russes i el seu estat decadent.
Pel Japó, que havia començat la seva modernització l'any 1868, va significar el començament de l'expansió militar de l'Imperi més enllà de les fronteres tradicionals i fent front a les potències colonials europees.

El Mikasa va ser construït a Barrow-in-Furnes ( Cumbria ) Anglaterra, com la majoria de vaixells japonesos, ja que el Japó encara no estava en condicions de constuïr vaixells d'aquest tonatge durant aquests anys.

Fruit d'una època en que les classes socials estaven molt diferenciades, i en les que la majora dels alts comandaments militars japonesos eren descendents de samurais, el Mikasa sembla un vaixell massa luxós per ser un cuirassat, hi ha salons de recepció decorats amb mobles de fusta noble ( aquesta és la cabina de l'almirall ), més semblant a vaixel de classe "Galaxy Class" ( els fans d'Star Trek ho entendran ).

 El bany de l'almirall ( hi ha fins a tres semblants per l'oficialitat ). 

 Tot això contrasta molt amb les hamaques al costat dels canons on descansaven els 836 mariners. 

 La cuina dels oficials.

El saló de cerimònies al "castell de popa" on l'Almirall rus Zinovy Rozhestvensky va signar la rendició, molt pràctics els canons a banda i banda de la sala. 

 El menjador d'oficials.

 La Shikibu, es va voler enrolar com a tripulació.

Em va sorprendre que fos tan espaiós, ara que suposo que durant el servei aquestes cobertes deurien estar plenes de caixes i embalums.

 Això de les obertures pels canons fossin tan amples em fa pensar que tiraven molt a "ull".

 A la Shikibu és la feina que més li va agradar. Bé, no seria la primera catalana que dispara canons.

 Més o menys anava així la cosa cap allà l'any 1905. 

 Xemeneies i pals pel velam? Aquests motors de vapor a carbó deurien fallar una mica, crec (^_^)

 De totes maneres aquests canons van canviar el curs de la història.

 I encara impressionen, 12 polsades i 14 Km d'alcanç.

 Pont de comandament i torres de vigia, és clar no hi havia radars encara.

Bé, una de les característiques d'aquests pre-dreadnought i posteriors és que hi havia canons per donar i per vendre. Per cert aquest i un vaixell rus batejat Aurora són l'únics que es conserven, i va anar de poc. Després de la derrota japonesa a la 2a Guerra Mundial, el museu es va descurar molt i no va ser fins els anys 60 que es va restaurar gràcies a la coŀlavoració de, la US Navy! I amb peces de vaixells xilens i britànics.

 El timó principal sota el pont.

 El timoner.

Aquest és un pont cuirassat sota el pont principal, protegit per una pared circular d'acer com un bunker.

 Això sembla el Museu Pompidour de París. 

 La sala de banderes i mapes al pont de proa.

I parlant de banderes, aquesta és la bandera "Z", l'almirall Togo la va fer desplegar el dia de la batalla, segons ell el destí de l'Imperi es decidia aquell dia i cada home hauria de donar el millor de si mateix.
Emolant l'arenga de Nelson a la batalla de Trafalgar "England expects that every man will do his duty". Aquesta bandera té aquest significat al Japó des d'aquell dia, poder el millor d'un mateix.
Jo en diria la lluita a ultrança.

 La coberta del del pont.

 La torre del vigia.

 T'hi enfiles grumet?

Una altre brúixola al pont de popa aquesta ajudava a situal els vaixells per dona més precisió a l'artilleria. 

Segons vam aprendre, la batalla es va guanyar també, en part, gràcies a la tecnologia, a l'ús del telègraf, els japonesos van desenvolupar la seva pròpia tecnologia, mentre que els russos usaven aparells Telefunken de fabricació alemanya que no sabien reparar, el problemes de comunicació entre el vaixells russos i les males condicions atmosfèriques van ser determinants.
Miró s'ha posat a estudiar Morse (・・・ー ・・ー ・ー・・ ・ー・・ ーー・ ・ ・ー・・ ・ー ー )

みかさ( 三笠 ) Mikasa,  abans el japonès es llegia de dreta a esquerra. aquesta és la popa del vaixell.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs es guai aquest vaixell! De debò que aquest reportatge m'ha agradat ^^

tobuushi ha dit...

pons007
A Yokohama n'hi ha un d'igual d'antic que era civil, però aquest és especial per la seva història. Ens va agradar molt.