dimarts, d’abril 08, 2008

Un país d'aigua

Mentre que a Catalunya la sequera obliga a parlar de restriccions, de transvasaments o "punxades", aquesta setmana, a Kanto, ( la regió on visc ) les pluges, el fred i el vent, ens fan la vida una mica més complicada. Trens que arriben en retard, paraigües trencats pel vent i bogada dins de casa.
Sembla que el món no sàpiga ploure, els uns tant, els altres tant poc.

Japó és un país d'aigua, el primer que es veu quan s'arriba a l'aeroport de Narita, són els camps d'arròs negats d'aigua.

Malgrat l'abundància d'aigua, els japonesos en fan un ús molt racional i sostenible.

Els japonesos és veritat que es banyen cada dia, però només omplen la banyera un cop, i tota la família es banya amb la mateixa aigua.

Quin fàstic? No, perquè abans s'han rentat el cos.

Això vol dir que abans s'han dutxat, on es l'estalvi? Sí que s'han dutxat però amb l'aigua de la banyera, amb palanganes. Els banys japonesos permeten vessar aigua al terra. Normalment t'asseus en una banqueta al costat de la banyera, t'ensabones amb una tovallola, desprès agafes l'aigua de la banyera amb una palangana i t'esbandeixes, tot seguit et fiques a la banyera d'aigua molt calenta a uns 40 graus i et relaxes del tren, les gernacions i les hores passades davant l'ordinador.
L'aigua de la banyera no es llença, es recicla, s'utilitza per rentar la roba, és per això que la majoria de cases japoneses tenen la rentadora al bany, una mànega xucla l'aigua de la banyera, la filtra i la re-utilitza per rentar.

Un altre punt on els japonesos estalvien aigua és al lavabo, aquests aparells estan dissenyats de manera que al d'amunt de la cisterna, tipus motxilla, hi ha una pica, així quan deixes anar l'aigua desprès de fer-ne ús, l'aigua surt d'una aixeta on et pots rentar les nans, aquesta aigua, desprès passa a la cisterna per ser utilitzada. A part d'això tots tots el aparells incorporen la mesura del que es vol fer caure, petita o gran segons la "feina" que haurem fet.

És curiós que, en un país on no ens manca l'aigua, on pots obrir l'aixeta i veure aigua bona, on els súpers regalen aigua mineral als seus clients. És curiós, com dic, que en un país així, es prenguin més mesures per racionalitzar el consum d'aigua que en un país on en manca cada dia més.
És clar que jo visc en una regió, Kanto, que concentra 40 milions de persones en una àrea de l'extensió del Principat i si ens manqués aigua d'on la duríem, de la Xina?

2 comentaris:

Bernat Agullo ha dit...

subscric completament el q es diu en aquest post!
sobre el gust de l'aigua, a tokyo ciutat, tot i ser millor q a bcn, tampoc mata... nosaltres fa cosa d'un any que fem servir una gerra d'aquestes brita que filtra l'aigua --- i es nota, l'aigua no te aquell regustet estrany q tenia abans.

Anònim ha dit...

Volatres que teniu aigua de sobres la aprofiteu bé i no en feu un mal ús, mentre que aquí anem justos i es llença per als camps de golf. No fos cas que els quatre guiris de torn s'enfadessin.