dilluns, de juliol 07, 2008

Tanabata

Avui 7 de Juliol es celebra el Tanabata.

Tanabata és una llegenda xinesa sobre la trobada de dos estels, Katsujiro ( Altair ) i Shokujo ( Vega ), també coneguda com Orihime. Aquests dos estels estan separats la resta de l’any pel camí de Sant Jaume ( la Via Làctia ), i nomes es troben aquesta nit de Juliol.
La llegenda diu que Orihime era la filla del senyor del Cel que vivia a la Via Làctia, Orihime tenia molta traça alhora de teixir i cosir vestits que eren d’una gran bellesa. Un dia Orihime va veure el fill d’un pastor, Katsushiro ( o Hikoboshi ) a l’altre costat de la Via Làctia, el va trobar tant bell que se’n va enamorar i s’hi va casar en secret.
La princesa teixidora va descurar la seva tasca i el seu pare Tentei ( el senyor del Cel ) es va adonar de l’engany de la seva filla i del matrimoni secret.
Com a castic va separar els dos enamorats a l’un i l’altre costat de la Via Làctia. Permetent que es retrobessin només un cop l’any a la setena nit del setè mes.
Aquesta nit un barquer de la Lluna porta a Orihime al costar del seu espòs. Però si la princesa no acaba les tasques encarregades durant l’any pel seu pare aquest farà que plogui inundant el riu per impedir que els enamorats es reuneixin.

Aquesta llegenda va arribar al Japó, quan Nara n’era la capital, ara fa mes de mil anys. Però va ser durant el període Edo (XVII-XIX) que es van començar a fer les decoracions que ara guarneixen les ciutats per aquesta època.
Són uns fanalets molt sofisticats que pengen d’uns pals molt llargs de bambú.










3 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Sembla ser que hi ha entitats que participen també en la celebració, oi ? Ho dic pel fanalet adornat amb jugadors de futbol que, suposo, seran els de l'equip de la ciutat.

Anònim ha dit...

Una llegenda molt bonica, si senyor, i la coloració de la festa també.

tobuushi ha dit...

Oh, si, si m'he oblidat de posar-ho, la majoria de fanals són d'entitats, gremis de botiguers o ents públics, també n'hi ha d'escoles que han elavorat els nens.
L'equip de football és el Bellmare, de Hiratsuka, la ciutat on és fa la festa, el Shonan Bellmare és un equip de la 2a divisió japonesa.