dimarts, de novembre 10, 2009

Com era el meu poble fa 150 anys?

Fa gairebé 150 anys quan els samurais encara es passejaven pel Japó, hi havia un camí que unia la ciutat d'Edo ( ara Tòquio ), amb la capital on vivia l'emperador, Kyoto.
Aquest camí es deia Tokaido. Hiratsuka, la ciutat on visc era un punt de parada i fonda en aquest camí.
Una de les particularitats del Tokaido és que el Bakufu, el govern del Shogun ( el generalíssim ) havia prohibit l'ús de la roda i també dels ponts. Era una manera de controlar millor el trànsit de mercaderies i el progrés del país. Val a dir que en aquella època coneguda com a Edo, Japó no era un estat unificat, tot i tenir un líder espiritual, el Mikado ( l'emperador ), el poder era controlat per famílies de Daimiyo ( nobles ) que estaven sota l'obediència del govern militar del Shogun, però que actuaven independentment en els seus afers interiors. El Bakufu funcionava una mica com a govern federal i regia sobre les normes de totes les illes. El Tokaido era doncs una via importantíssima no només pel comerç sinó també pel les comunicacions entre els estats que formaven l'imperi.

En un punt del camí el viatjant es trobava amb el riu Sagami, aquest punt era Hiratsuka, en el lloc on els barquers creuaven els passatgers hi ha actualment uns cartells informatius. Amb dibuixos del Tokaido a l'època de Edo, que ens permeten veure com ha canviat el paisatge en aquest anys.


Aquest monòlit recorda un famós samurai que va morir ofegat en voler creuar el riu a cavall. Des d'aquest punt, quan fa bo es por contemplar la majestuosa figura del mont Fuji.