dimecres, de novembre 25, 2009

Colors per la Selecció Catalana


He sentit a dir que la selecció catalana volia redissenyar la seva samarreta. Jo fa temps que hi rumio, quins són els colors de les seleccions "nacionals"?
Normalment són colors relacionats amb els colors de la bandera de l'estat. Alguns però es remunten a tradicions més històriques, com Holanda i el seu carabassa, el color de la casa reial dels Orange, o el blau dels Savoia per l'equip italià.
La nostra selecció, per a mi ha fallat amb els colors de la samarreta, blanca? Tot i que la negra que llueixen darrerament és molt xuŀla i algun malpensat podria dir que el groc és un referent als colors dels austriacistes durant la guerra de successió.
Parlant de la guerra de successió, he pensat que un disseny que aniria molt bé a les nostres seleccions nacionals seria el mateix de l'uniforme del darrer exèrcit català. El mateix que duien els Miquelets hereus dels Almogàvers.
Per això no m'he pogut resistir de pintar una samarreta de la marca Puma, amb els colors amb els que m'agradaria veure els nostres atletes.
Samarreta blava amb mànigues vermelles, als costats els quatre Pals de Sang. I calces roges, com les dels defensors de 1714.
La selecció els nous miquelets!
Potser recorda al Barça, però qui diu que el club de Barcelona no basés els seus colors en aquest uniforme. De fet els orígens dels colors han estat sempre incerts, o potser amagats...
Recordo un article de l'Avui que parlava dels exercits blaugrana del 1700.
Per cert sabeu de quin color era l'uniforme del exèrcit fraco-espanyol filipista? El Blanc, us sona?

5 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Jo vaig llegir no sé a on que els colors blaus i blanc eren colors d'almogàvers, de fet criticaven l'utilització per part de l'equip de l'Espanyol amb motiu d'una espanyolització d'aquesta combinació de colors.

Ara bé, no sé fins a quin punt és cert, això que comentes del verd i vermell de la Coronela si que ho he vist sovint.

tobuushi ha dit...

Els colors que dius eren els de Roger de Llúria.

Els colors dels uniformes dels exèrcits de Catalunya del 1700 els pots trobar al llibre de "Els exèrcits de Catalunya ( 1713-1714 ) de F.Xavier Hernàndez i Francesc Riart, editat per Rafael Dalmau.
O als: http://www.miquelets.cat/

Carquinyol ha dit...

Gràcies per l'aclaració i la informació... per cert volia dir blau i vermell i no verd i vermel... a saber en què estaria pensant !!

Joan ha dit...

És una molt bona proposta, però és que la Senyera és tant maca...

Suposo que estic massa condicionat, però se'm faria extrany no veure la samarra de Catalunya amb les 4 barres.

Anònim ha dit...

A la Guerra de Successió, i a la defensa de Barcelona, hi van haver tants colors d'uniformes com vulgueu, per exemple, la Coronela es dividia en companyies en què cada companyia era un ofici o gremi i cadascun tenia un color diferent; això està documentat i comprovat. Per tant, aquest suposat color blaugrana, que pertany al Regiment de la Diputació, era una unitat més, també a l'exterior. Les Reials Guàrdies Catalanes, molt importants en el setge, anaven bàsicament de groc i una mica de vermell, que són els colors de la bandera.