dimecres, de novembre 09, 2011

Qui és el senyor dels bitllets de 1.000 iens?


Hem encetat la setmana parlant del costum japonès de tornar el diners trobats. Avui quan he engegat el dia he trobat un nou Doddle  Google que feia referència a un personatge que surt als bitllets de 1.000 iens. Quan a Europa, els estats de la zona Euro tenien moneda pròpia, sovint teníem a les mans bitllets amb retrats de personatges dels qui no havíem sentit a parlar mai, és curiosa la tria que es fa dels personatges que aniran il·lustrats al paper moneda d'un país.
Al Japó no hi surt l'emperador, actualment tenim 3 bitllets, de 1.000, 5.000 i 10.000. Tots han estat inteŀlectuals de referència al país, entre ells una dona, l'escriptora Ichiyo Higuchi ( ¥5.000 ), un pedagog, Fukuzawa Yukichi ( ¥10.000 ), i un doctor en medicina del qui us volia parlar avui.
Avui és l'aniversari del naixement del senyor del bitllet de 1.000 iens, el doctor Hideyo Noguchi que va ser qui va descobrir el bacteri de la Sífilis l'any 1911, ja us podeu imaginar la quantitat de vides que va salvar.

Quan era molt petit es va cremar i va patir lesions molt importants a la mà, braç i cama esquerres, quan tenia 6 anys gràcies a l'ajuda del seu professor de primària va poder operar-se i recuperar part de mobilitat de la mà, aleshores va decidir que es feria metge per ajudar a la gent, quan va ser prou gran va entrar com ajudant del metge que li havia operat la mà. Tanmateix la seva discapacitat física li va impedir trobar feina com a metge així que va decidir marxar al EUA a treballar com assistent de laboratori.
El doctor Noguchi va complir la seva promesa i va salvar moltes vides, sobretot a l'Equador, on va ajudar contra la febre groga a la ciutat de Guayaquil, va ser quan el govern el va nomenar Coronel.
En vida va rebre molts honors, fins hi tot l'Ordre d'Isabel la Catòlica l'any 1913.

 Reproducció de la casa on va néixer a Inawashiro, Fukushima.

Un robot explica la vida del doctor als visitants del museu, fixeu-vos que encara duu la mà embolicada.

El doctor Noguchi va estar nominat al Premi Nobel de Medicina 6 vegades, però incompresiblement no els va guanyar mai.
El doctor Noguchi va caure malalt a Ghana, a l'edat de 51, estudiant la febre groga, malaltia de la que va morir. A país africà, però hi ha un institut bactereològic que porta el seu nom.
L'any 2004 el govern japonès va decidir imprimir els bitllets de 1.000 amb el reu retrat, ara em miraré aquest bitllets d'una altra manera.

3 comentaris:

Assumpta ha dit...

Quin article tan interessant, Isaac! No tenia ni la menor idea d'aquesta història... Quantes coses es poden aprendre als blogs!!

Tens tota la raó, sis vegades nominat als Nobel i no guanyar-lo mai, un home tan entregat a la seva feina i que va descobrir tantes coses importants!

En fi, estic segura que en pocs segons hauré oblidat el nom (sóc fatal per aquestes coses), però la història la retindré i segur que si algun altre dia en sento a parlar, ho recordaré :-)

Claire ha dit...

Quina casualitat! Sempre porto un bitllet de 1000 iens a la cartera (no, no visc al Japó, manies meves, el record, vés a saber...) i just aquesta setmana em van preguntar qui era aquest home del bitllet i... no en tenia ni idea i vaig dir que ho buscaria, i mira, ja m'has donat tota la informació tu solet!! Quin gràcia! Merci!!

Doncs realment no en tenia ni idea i ho he trobat molt interessant i m'ha encantat que aquest gran doctor surti en un bitllet!

Alba ha dit...

No sabia qui era el doctor Noguchi. M'agrada entrar al teu bloc perquè sempre aprenc alguna cosa nova. I és que tinc pendent un viatge a Japó i venint aquí encara en vaig tenint més ganes!

Aquest doctor no només es mereix sortir en un bitllet, també es mereixia guanyar el Nobel!