diumenge, de març 23, 2014

Vandalisme nazi contra Anne Frank a Tòquio

Llegeixo amb preocupació la notícia dels atacs contra els llibres d'Anne Frank i altres relacionats amb la Xoà a les biblioteques públiques de la ciutat de Tòquio.

Un total de 300 llibres de diferents biblioteques de la capital japonesa han estat estripats. El motiu la seva temàtica anti-holocaust.
És preocupant el resorgiment dels moviments nazis arreu del món. Alguns ho atribueixen a la crisi econòmica, és normal el nazisme és demagògic i populista. Tanmateix al Japó no es pot dir que ho estiguem passant tant malament com a Europa, com perquè ara es desperti la xenofòbia latent a la societat japonesa.
Per sort la policia ja ha arrestat el sospitós, un home d'uns 30 anys de nacionalitat nipona. Això fa que el seu capteniment sigui encara més absurd. Ja us he explicat en aquest blog, que els japonesos es van mantenir neutrals en el cas dels jueus, i fins hi tot, com en el cas de Sugihara, ambaixador japonès a Lituània, van salvar moltes vides hebrees.

Sempre que hi ha una acció hi ha una reacció, la setmana passada l'ambaixada de Israel al Japó va fer donació de 300 exemplars del Diari d'Anne Frank per reemplaçar els llibres estripats.

L'ambaixador de Israel, Peleq Lewi fent donació dels llibres a la biblioteca de Suginami, Tòquio.

Per altra banda la doctora Penèlope Taketani de 95 anys vice presidenta del Lenia Medical Corporation's Artemis Women's Hospital ha fet donació de 40 exemplars del llibre Diari d'Anne Frank a la biblioteca pública de Higashikurume.

La doctora Taketani ( és el cognom del seu marit ) va néixer a Rússia i fa arribar amb la seva família al Japó l'any 1917 fugint de la Revolució Bolxevic.
Com Anne, la doctora Taketani va patir persecució i por, la seva aventura es descriu en un llibre-entrevista de l'escriptor japonès Kentaro Kumaga, on relata la seva experiència. 悲しみのマリア ( Maria trista ).
Em fa vergonya dir que no vaig saber qui era Anne Frank fins que, en un viatge a Amsterdam amb la universitat anglesa, un company, també català, em va portar a la seva casa-museu. Allí hi vaig veure exposada l'edició en català del Diari, que vaig llegir en anglès de seguida que vaig tornar a Anglaterra. 
Si no l'heu llegit us el recomano, també la sèrie de contes curts que Anne va escriure per entretenir-se. 
Contes des de l'anex secret.

Anne Frank va morir en un camp de concentració, Penèlope es va casar, va tenir fills doctors com ella i a la seva edat encara dirigeix un centre dedicat a les dones. 
Qui sap que hagués pogut fer Anne Frank...

3 comentaris:

maria ha dit...

Em sap molt de greu llegir aquesta notícia. És una vergonya com s'està tornant la societat...

Oriol ha dit...

Ara que toques aquesta noticia , et voldria fer una pregunta que poder hi està una mica relacionada.
Quina versió o manera de veure-ho te el poble japonès després de haver format par de “Les potencies de l’eix”?
Si ja has parlat d’això en el teu bloc, remet-me a les entrades corresponents si us plau.
Una salutació

tobuushi ha dit...

En aquesta parlo de nazis kawaii:
http://tobuushi.blogspot.jp/2013/05/una-de-nazis-kawaiis.html
Relació jueus i japonesos:
http://tobuushi.blogspot.jp/2006/07/un-llibre-interessant.html
En aquest parlo de Sugihara:
http://tobuushi.blogspot.jp/2006/06/chiune-sugihara-el-schlinder-japons.html
En tenia unes altres però sincerament no les recordo, pensa que porto més de 1000 entrades!