dijous, d’agost 21, 2014

Tresors amagats dins velles calaixeres

Sabíeu que el Yen, la moneda japonesa es va crear basada en el Dòlar de plata espanyol? Aquesta moneda també coneguda a mitjans SXIX com a Dòlar de plata mexicà, va ser la divisa més usada pel comerç asiàtic, fins hi tot pels americans durant la Guerra de Secessió.
El govern Japonès del Bakufu ( l'autoritat del Shogun ) es va veure obligat a pagar en Dòlars de plata la multa imposada per les potències estrangeres pel descabalar les víctimes dels famosos incidents de la Tokaido, on comerciants estrangers van ser assassinats per samurais d'una escorta d'un senyor feudal camí de Edo ( Tòquio ), incidents que es descriuen a la noveŀla de James Clavell Gaijin, també autor de Shogun.
Així doncs quan l'Emperador de la peli de Tom Cruise, va decidir modernitzar el país va adoptar com a moneda de referència el Dòlar de plata i va imposar el Yen, que vol dir "rodó", com a única moneda estatal.
Però abans del Yen el japonesos també tenien moneda, és clar, la més famosa és la Koban, una peça d'or allargada amb les punes arrodonides.
És clar que carretejar peces d'or amunt i avall de la Tokaido ( el camí que anava de Kyoto a Edo ) era perillós i molt feixuc, i els senyors feudals no sempre disposaven de l'or necessari a les seves caixes, per això van crear els Hansatsu, una mena de pagarés, paper moneda, que avalaven una quantitat de diners i que es podien transportar més fàcilment.
L'Emperador Meiji, el de Tom Cruise, va fer abolir aquest paper moneda així com els drets dels senyors feudals a encunyar moneda pròpia l'any 1871, centralitzant aquesta facultat a la Fàbrica Nacional de Moneda.

El pare de l'Aya es va jubilar fa poc i va aprofitar per fer reformes a la casa, mentre remenava calaixeres antigues del seu pare, l'avi Hachiro, va trobar un fotimer de monedes velles, la majoria del període Showa, les més valuoses, monedes d'or en commemoració de la Exposició Universal de Osaka'70 valorades en més de 1.000€. Monedes japoneses de l'ocupació de Manxúria, paper moneda de la Guerra ( molt pobres, impresos només per un costat ), etc.
Però el que em va cridar més l'atenció van ser tot els Hansatsu del període Edo, l'època dels samurai i les monedes Mon ( 1336-1870 ) lligades en cordills, per portar-les millor.
He fet unes petites recerques i sembla que els Hansatsu són bastant rars d'aconseguir, sobretot en bon estat, o sigui que l'avi de l'Aya tenia una bona coŀlecció de monedes, digne de les vitrines d'un museu, i el meu sogre no en tenia ni idea.
Tant de bo als calaixos de casa meva trobés mai tresors amagats, de moment només hi ha calçotets i mitjons, i algunes llaminadures que amago i que consumeixo per motius "terapèutics" (^_^)

Hansatsu

Hansatsu

Hansatsu

Hansatsu

Mon de coure ( cada d'un val 150E )

Mon de coure