dissabte, de gener 24, 2015

El terror ens truca a la porta

El meu país d'acollida, viu en estat de xoc, consternat pel segrest de dos periodistes japonesos Kenji Goto i Haruna Yukawa, per part de l'Estat Islàmic.
Els japonesos, que són molt apolítics, en general, i "passen" bastant de les notícies internacionals, no creien que el seu país pogués ser objectiu de cap atac terrorista islamita. Obliden que el Japó és una potencia capitalista amiga dels EUA i que va deixar ferides obertes a països com Indonèsia i les Filipines on sí hi ha islamites radicals.
No tots els islamites són d'origen àrab, com els occidentals hem anat comprovant desgraciadament.
Tinc amics que creuen que és difícil, gairebé impossible, que es pugui produir un atemptat islamita al Japó, perquè és un país molt tancat i on els estrangers estem molt controlats, nosaltres sí, però els japonesos, no.

Homeland, la sèrie americana, ens ha volgut explicar que tothom pot caure seduït per les doctrines de la por. Hi ha molts japonesos que en acabar els estudis van a fer viatges "iniciàtics" pel món, per torbar-se a ells mateixos. Són japonesos com l'Aya i els seus amics de Barcelona, que no es trobaven a gust al seu propi país i van decidir provar sort a l'estranger.
Conec un noi que a decidit que dedicarà la seva vida a l'estudi de la dolçaina, la gralla valenciana, aquest noi està estudiant català, perquè els llibres de dolçaina publicats al PV són en la nostra llengua. El Sou Sowa, es diu així, és un bon jan, indepententista i simpatitzant dels pobles oprimits, i una persona pacífica i compromesa que lliuta amb la seva música per fer un món millor, aquesta dedicació l'ha portat a tocar amb els Obrint Pas.
Però els amants del Manga coneixereu el famós Manga 20th Century Boys de Naoki Urasawa, aquest llibre parla d'una secta violenta dirigida per un líder conegut com a "Amic" que vol destruir el món.
Amic, germà, molts japonesos es senten sols en una societat freda en relacions socials. Abans, durant la recuperació econòmica dels anys 60, 70 i 80, les empreses es van convertir en la família de moltes ànimes solitàries, actualment això no existeix, les empreses són empreses i els treballadors números, els qui tenen feina, és clar.
Hi ha persones que es refugien en els móns del Manga, els vídeo jocs, algun hobby que converteixen en la seva segona vida després de la feina. I molts que passegen la seva exentricitat pel planeta.
Us dic això perquè crec que Japó és un país on una part de la seva població, una part petita, però, existent podria caure en la doctrina de l'islamisme radical, no cal que facin bombes o ataquin publicacions humorístiques amb armes automàtiques, poden fer-ho d'altres maneres, amb gasos verinosos com els atemptats al metro de fa 20 anys.
Potser sóc un exagerat, o un paranoic, però el japonès normal és massa ingenu, i només té por dels xinesos i els nord-coreans. Els primers estan pensant més amb el negoci de les seves empreses amb el Japó i els segons no poden fer gaire cosa.
Abe, el nostre primer ministre està jugant amb foc, vol reconvertir les nostres anomenades forces d'autodefesa ( JSDF ) en un exèrcit regular, modificant l'article 9 de la Constitució Japonesa on es renuncia a tenir unes forces armades.
El president del govern espanyol, José M Aznar ( Ansar pels amics ), també va voler convertir l'exèrcit espanyol en unes forces d'ocupació a l'Iraq i tots sabem com va acabar la cosa.
Tant de bo estigui equivocat.
Els fets però ens han colpejat i Japó ha despertat del la letàgia en que vivia, la realitat els ha fet veure que ells també estan en perill.

Actualització.
Bé, sembla que també han assassinat Goto, era una mort anunciada, sobretot quan les vides d'un ésser humà estan a les mans d'uns fanàtics que menyspreen els valors de la humanitat.
Jo tampoc confiava gaire o gens amb la diplomàcia japonesa per resoldre el conflicte.
A part d'aquesta lamentable notícia, he sabut que no anava tan equivocat fa dies quan vaig escriure aquesta entrada.
Recentment s'ha fet públic el cas d'una noia japonesa que es va casar amb un francès que s'ha convertit a l'Islam i la parella ha anat a viure en la zona controlada per ISIS.

4 comentaris:

maria ha dit...

Ens volen demostrar que poden arribar a tot arreu...

amb una taqueta vedrmella al cor ha dit...

Cap país, per gran o petit que sigui esta exent de tenir un mal son com aquest. La societat en la que vivim ha generat molt de jovent descontent que es molt vulnerable a ser engrescat per “creuades” com la del l'Estat Islàmic, desgraciadament.

Raylegh ha dit...

Una de les moltes coses que m'agrada del Japó, és la seguretat que emana del territori. La possibilitat de que passi alguna cosa allà, la veig molt minsa.

Assumpta ha dit...

No em puc creure que això de l'Estat Islàmic i el jihadisme pugui ser engrescador per ningú.

Tan de bo no m'equivoqui i al jovent no se li creuin tant els cables com per poder pensar que l'imperi del terror, de les decapitacions, de la por, és quelcom digne de seguir.