dimarts, de febrer 13, 2007

Rikouran, una flor en temps de guerra

Aquest llarg cap de setmana els admiradors de la guapíssima Aya Ueto hem estat de sort, Tòquio TV ha emes una mini serie de dos capítols on sobre la figura d'una de les artistes més importants del Japó, Yamaguchi Yoshiko, més coneguda per seu nom xinès, Rikouran.
Ueto Aya ha protagonitzat aquesta biografia d'una dona excepcional, que va haver de sobreviure entre dues aigües, nedar i guardar la roba en una època tràgica de l'historia mundial.
Yamaguchi Yoshiko va néixer un 12 de febrer de 1920 a la Manxúria ocupada pel l'Imperi Japonès, filla d'un empleat de ferrocarrils, va créixer immersa en la cultura del seu país de naixença.
De ben joveneta va començar a estudiar cant amb una professora italiana casada amb un rus blanc exiliat del comunisme. En un festival organitzat per la colònia japonesa va ser descoberta pels productors de la radio manxú.
Poc després va ser "adoptada", seguint la tradició, per un amic del seu pare un influent xinès gràcies al qual aniria a estudiar a Pequin per millorar la seva educació en una de les escoles per l'èlit del país. Sota la protecció del seu "padrí" xinès va adoptar el nom Li Xiang Lan, en japonès Rikouran.
A l'edat de 17 any li va arribar l'oferta de protagonitzar una pel.lícula, els productors cercaven en Yoshiko una japonesa de semblés xinesa i el parlés perfectament, dins d'una campanya del govern japonès per millorar les relacions entre Manxúria i la metròpolis, una "ambaixada de bona voluntat", propaganda japonesa encoberta, si més no.
L'èxit però, va ser fulminant, la coloració vocal de soprano i la perfecta dicció xinesa li van fer guanyar tan el públic manxú com xinès, val a dir que els japonesos van amagar la seva procedència nipona utilitzant sembre el seu nom xinès.
L'estrella japo-manxú va trumfar a la metròpolis on els seu recitals causaven incidents i avalots provocats pels fans davant la porta dels teatres de Tòquio on actuava.
Finalment va tornar a la Xina on va continuar rodant pel.lícules japoneses on feia de xinesa, cansada d'ocultar la seva identitat es va poder alliberar a l'edat de 24 anys, aleshores es va traslladar a Shangai on continuaria la seva carrera amb èxit malgrat la guerra.
La desfeta japonesa la va enxampar, com a molts altres japonesos, als territoris ocupats, Manxúria, per exemple, va ser un caos, les fugides per la por que provocava l'exercit roig es van traduir en innumerables tragèdies, ella, malgrat les recomanacions d'abandonar el país, va preferir quedar-se, havia nascut a la Xina, els seus pares encara hi eren i no havia fet cap mal, només cantar.
Amb l'arribada de l'exercit xinès a Shangai tots els ciutadans japonesos van ser confinats a un recinte tancat de la ciutat, aleshores el govern militar va començar la repressió, ella va ser acusada de col.lavorar amb l'enemic i de traïdoria, el govern xinès no va reconèixer els seus orígens japonesos. Així doncs va ser condemnada a mort el 8 de desembre de 1946.
La sentencia no es va arribar a executar, una antiga amiga russa alumne de la seva professora de cant, treballadora de l'ambaixada Soviètica, va fer arribar a les autoritats la partida de naixement on es demostrava la ciutadania japonesa de Yoshiko.
Així doncs, va ser expulsada de la Xina, la seva terra, per "retornar" al Japó.
La carrera de Yoshiko Yamaguchi no va acabar, va protagonitzar algunes pel.lícules a Hollywood i musicals a Broadway sota el nom de Shirley Yamaguchi. Va ser una estrella al Japó i a Hong Kong.
Ha estat reportera de la televisió durant la Guerra de Vietnam i a Israel.
L'any 1974 es convertiria en diputada pel la Cambra de Representants del Japó, el Parlament nipó, on hi restaria fins a tres legislatures, actualment a l'edat de 87 anys és vice-presidenta de la fundació de dones assiàtiques (Asian Women Fund), que recupera la memòria històrica i mira d'establir indemnitzacions a les dones que van patir els abusos de la crueltat de la Segona Guerra Mundial.

Passant a una part més frívola, us comentava abans que els fans de Ueto Aya estàvem de sort, ja que la mini serie ha estat un plaer visual de poder gaudir de la maquíssima actriu vestida de xinesa, fent veure que feia proves de càmera o passejant pels carrer d'un Shangai en temps de guerra. I és que no em direu que no és una nina.



I aquesta és la vertadera Yoshiko Yamaguchi, Li Xiang Lan o Rikouran...


1 comentari:

Anònim ha dit...

No se si e suna nina o no, pero la vida de la protagoista es francament interessant de portar a la pantalla.

(Perdo pels accents, pero el teclat aquest i jo no ens portem gaire be)