divendres, d’agost 17, 2007

Un minut de silenci

Potser molts sabreu que el 15 d'agost de 1945 Japó es va rendir i la guerra va acabar oficialment. L'emperador del Japó en un missatge de radio rendia el país desprès de dies de desconcert provocat per l'atac de dues bombes nuclears llançades sobre Hiroshima i Nagasaki.
Ahir al migdia, com cada any per tot el país va sonar una alarma que anunciava el minut de silenci que ens fa recordar la guerra, les seves conseqüències i les seqüeles que va deixar a la població japonesa.
Japó es va prometre a si mateix esdevenir un país model de respecte i de pau, i al redactar la seva constitució va escriure l'article 9 que proclama la renuncia a mantenir unes forces armades. El primer ministre Shizo Abe vol canviar aquest article, però les passades eleccions, ara fa un parell de setmanes, el seu partit va patir una derrota històrica mai vista des de la seva fundació. I ara, l'estabilitat de seu govern trontolla.
Un minut de silenci per recordar la tragèdia humana que va representar la follia d'una guerra volguda per una classe dirigent que va empènyer tot un poble a la fam, i la mort.
Potser aquest minut de silenci anual dona força al japonesos per oposar-se a canvis com els de l'article 9.

Encara que no ho sembli l'Aya la Yuu (la germana petita) i el seu pare guarden un minut de silenci des del mirador dels jardins de Hakone.

La Shikibu-chan també va respectar el silenci, a la seva manera...

La meva sogra volia veure on era la sirena que feia sonar l'alarma, per ella va ser molt difícil mantenir un minut de silenci, ep, de bon rotllo eh!