dijous, de gener 03, 2008

Coses del cap d'any_1 "Darumasan"

El cap d'any Japonès és el període més important de festivitats al país, potser també on les vacances són més llargues, ja que gairebé totes les empreses fan festa des del 31 de desembre al 4 de gener. Se'n diu Oshogatsu.
Entre moltes de les tradicions del cap d'any avui us explicaré la de "Darumasan", aquest és un personatge rodó amb bigoti i celles molt espesses.
Aquest personatges són fets de paper i n'hi ha de diferents mides, i colors tot i que el més popular és el vermell.
Es ven el dia 31 de desembre, en parades que si no fos per la mercaderia tan diferent ben bé es podrien semblar a les de Santa Llúcia.
Aquest personatge és ,un amulet de la sort, o millor dit un amulet dels desitjos. Primer té els dos ulls en blanc, el primer dia de l'any li em de pintar un dels ulls i demanar un desig, si el desig s'acompleix durant el que va d'any, li pintarem l'altre. Després el primer de gener de l'any següent el durem al temple on el cremaran com ofrena als Déus.

La nit del 31 de desembre Darumasan ha arribat amb els ulls en blanc, cal demanar un desig, però no us el diré...

...assegut còmodament ja li em pintat el primer ull, Darumasan, si us plau, viu a casa nostre i fes que el nostre desig es compleixi...

...els colors barrats vermell i blanc són típics del cap d'any, per això les parades també estan decorades amb aquests colors...diferents mides de Darumasan, els nostre és petit, del número 3, de la mida d'una pera llimonera...

...Darumasan de l'any passat que han fet bé la feina, ja que tenen ambdós ulls pintats, ara esperen al temple per ser cremats...

...el darrer servei de Darumasan, al foc ofrena als Déus...

Finalment, hi ha una cançó pels petits de la casa referent al Darumasan, és el joc de fer el posat seriós i mirar fixament al qui tens al davant, el primer que riu perd.
La cançó fa així:

Darumasan, Darumasan,

nirameko shimashou,
warau to makeyou, a pu, pu...

Senyor Daruma, senyor Daruma,
miren-nos fixament,
si rius perds, elis, elis...

1 comentari:

Carquinyol ha dit...

ei!!,... unes falles en gener !! ;)

Molt interessant, com d'habitual, espero que el vostre Darumasan tingui els dos ulls pintats a finals d'any