dimecres, de setembre 14, 2011

Richard Hamilton és mort

Ha mort Richard Hamilton a l'edat de 89 anys. Per molts Hamilton ha estat el pare del Pop Art, una tendència artística que emprava elements de la vida diària i els convertia en peces d'ús inteŀlectual, una mica com ja havia fet Marcel Duchamp amb els seus "Readymades" quan agafava una tassa de vàter i la posava en un museu. 
Hamilton va començar a usant icones del dia a dia, per crear peces de crítica social. Els seu treballs potser més coneguts son els collage. 

Aquest és el collage de 1956 titulat Just what is it that makes today's homes so different, so appealing ( Què és que fa que els cases d'avui siguin tan diferents, tant seductores? ). L'obra més coneguda de l'artista.

Vaig veure fa anys, en un programa de la BBC com Hamilton creava aquesta versió del collage anterior,  aquest cop fent ús de la infografia, en aquesta versió feta 30 després, els valors socials han canviat, es pot veure una caricatura de la Margater Thatcher, una dona culturista, ordinadors personals, un cartell de la Sida que imita el famós LOVE ( 1967 ) de Robert Indiana, un microones amb un plat de "fish fingers" ( barretes de peix ), entre altres imatges dels '80 que malauradament segueixen vigents, com la guerra i la fam.

Però una de les obres que més em crida l'atenció, com a indepententista català, és la trilogia sobre el conflicte irlandès de principis dels '80. Amb Thatcher al capdavant del govern britànic.

El 1981, Hamilton va començar a treballar en una trilogia de pintures basades en els conflictes a Irlanda del Nord després de veure un documental de televisió sobre la protesta organitzada pels presos de l'IRA a la presó de Long Kesh, popularment coneguda com "El Laberint". The Citizen ( el ciutadà ) ( 1981-83 ) mostra un presoner de l'IRA, Hugh Rooney, de Short Strand, Belfast, un enclavament republicà, Rooney apareix com un manifestant brut amb els cabells llargs i barba. Els presoners republicans s'havien negat a portar l'uniforme de la presó, aŀlegant que eren presos polítics. Els funcionaris de la presó es van negar a que els manifestants vestits amb una manta usessin els banys, llevat que vestissin els uniformes de la presó. Els presoners republicans s'hi van negar, i en el seu lloc van embrutar les parets de les seves ceŀles amb els seus excrements.
Hamilton completa aquesta trilogia amb The State ( l'Estat ) , i The Subject ( el súbdit ). The State representa un soldat de les forces d'ocupació britàniques al Nord d'Irlanda, The Subject representa un unionista vestit amb els colors de l'Ordre d'Orange per celebrar la victòria de la casa Guillem d'Orange contra els Jaume II "el catòlic", a la Batalla de Boyne de 1690 quan Irlanda va perdre la seva sobirania.
És com si els del PP o els de Ciudadanos fessis apologia de Felip V l'Onze de Setembre, calla! però si hi fan!
Per a mi Hamilton, anglès, en denunciar el conflicte irlandès, i les vexacions al seu poble va demostrar una gran sensibilitat de justícia. Però con ja he sentit a dir més d'un cop, el Regne Unit és com Espanya però Anglaterra no és Castella. 

 The State ( oli sobre tela 200x100 cm )

 The Subject ( oli sobre tela 200x100 cm )

The Citizen ( oli sobre tela 200x100 cm )

Richard Hamilton va ser un artista compromès amb la societat del seu temps, un mestre de mestres, les seves obres són a museus i llibres d'art, però el treball que més vegades s'haurà reproduït és sens dubte la coberta del "Disc Blanc" del Beatles.