dilluns, d’agost 13, 2012

Evolució de la marca del ferrocarrils japonesos

Avui és una entrada "friki" de dissenyador, però quan vaig visitar el Museu del Ferrocarril no em vaig poder estar de fixar-me en l'evolució de la marca a través de la història. Em sorprèn molt el primer disseny molt senzill i potser una mica abstracte, tan diferent del següent, més tradicional i contemporani del seu temps. En països normals, amb tren puntuals i eficients, la marca del ferrocarril va arrelada a la vida quotidiana i normalment s'associa amb bons moments passats.
L'any 1870 es van inaugurar el ferrocarrils japonesos amb aquesta marca que representa clarament el perfil de la via del tren.

 L'any 1909 es va canviar per aquest disseny de les rodes de tren conegut com el "動輪" ( dourin ).

 El 1958 va néixer Japanese National Raiway, aquesta marca és la de l'infància de l'Aya i els seus pares, una imatge que els desperta la nostàlgia, ho vaig comprovar quan vam visitar el museu del ferrocarril.
L'any 1987 la companyia es va reestructurar i va canviar la marca per la que hi ha actualitat, JR. Hi va haver molta polèmica, molts s'oposaven per massa americanitzant (^_^).

6 comentaris:

@Albertblo ha dit...

Hola, fa temps que llegeixo però fins avui no he vist motiu per comentar. Interessant els dos primers logotips. El de JNR crec recordar que en la actualitat és molt paregut als que hi ha a les locomotores de JRFreight de mercaderies (veure: http://www.japanrailmodelers.org/pages/prototypearticles/prototypepicts/EH500-2.jpg ). Per altra banda el logotip de JR em recorda de nou al perfil de la via.

maria ha dit...

Aquí per desgràcia el nostre logo només és símbol de que arribaràs tard.Si ens en falta per aprendre...

Unknown ha dit...

Jo, personalment, m'hagués quedat amb el primer! El d'ara de la JR em recorda massa al logo del supermercat on treballaba els estius quan estudiava a l'institut, que es diu JR i és igual però taronja i verd :P

tobuushi ha dit...

@Albertblo.
Gràcies per la informació. Crec que t'agraden els trens, al Japó hi molta falera, sempre hi ha gent fent fotos dels trens normals a les estacions. Potser tens raó pel que fa al logo de la JR, no hi havia pensat.

maria.
(^_^)

Elisabeth.
Un súper japonès o català? No l'he vist mai aquesta marca.

Unknown ha dit...

Perdona per trigar tant en contestar, no havia vist la resposta! És un súper català, que només està a Vilanova i la Geltrú :P

Claire ha dit...

Està xula aquesta entrada amb els logos!

Jo es que només veure JR m'emociono pensant en Japó! I no sé, ja m'agrada molt aquest JR verd, però deu ser perquè és el que he conegut sempre i sempre m'han anat tant bé els trens Japó, jejeje