dimecres, d’agost 22, 2012

El cos de pioners de Manxúria 1932-1945

Avui us vull parlar una mica del colonialisme japonès d'ultramar ( perquè el que tenen dins les país com a Hokkaido o Okinawa és un tema a part ).
Alguns sabreu que després de la restauració de Meiji, els japonesos es van adonar que podien esdevenir la potència més important de la zona, de fet van ser els únics que van encetar la revolució industrial. Així van intentar emular els imperis europeus, si el Regne Unit o França podien ser imperis colonials, per què no el Japó.

En vermell l'Imperi Japonès, en verd Manxúria o Manxukuo.

Això és l'ou o la gallina, un imperi, econòmic o polític necessita recursos naturals per fer-se gran i quan és gran els necessita per mantenir-se, i en aquella època això volia dir carbó, ferro per les fàbriques, i arròs per alimentar la població que anava en augment.
Així doncs el Japó va començar a estendre la seva ària d'influència, primer amb tractes comercials, després amb protectorats que finalment esdevendrien colònies, Rússia se'n va adonar i va intentar aturar aquesta expansió que atemptava directament contra els seus interessos colonials, però fa fracassar i va perdre la guerra, va ser la primera vegada que una potència europea perdia contra un país oriental. La Xina imperial, també ho va intentar, i també va perdre. Així el Japó, d'un dia per l'altre, com aquell que diu, es va convertir en l'amo de l'extrem orient, ocupant, Corea, Mongòlia i Manxúria ( la part més nord oriental de l'actual Xina ).
D'aquesta manera s'asseguarava el sumministrament de matèries primeres per satisfer les necessitats de la creixent indústria japonesa.

Per mirar de consolidar l'egemonia japonesa a les colònies, des de 1932 fins 1945, el govern japonès va enviar prop de 270.000 ciutadans Manxukuo creant el "Cos de Pioners de Manxúria i Mongòlia ", al voltant de 11.000 d'ells eren de Tòquio. Això va fer una mica com el que va passar a Catalunya després de la Guerra Civil, o el que van fer la Xina al Tibet i el Marroc al Sàhara Occidental, intentar substituir l'ètnia autòctona per assentar les basses de la metròpoli.

Molts dels pioners es diu que provenen de l'agricultura rural empobrida i pobles de muntanya, però hi havia gent a Tòquio, incloent comerciants i artesans que havien perdut la feina o havien patit la disminució de rendiment de negoci. També van anar marxant els qui havien perdut la casa en els atacs aeris.
Durant aquest període el govern japonès va usar també tècnics estrangers que van ser claus en la construcció de molls, ferrocarrils i tot tipus d'enginyeria civil a gran escala, sobretot jueus refugiats, d'aquí les bones relacions encara existents entre els japonesos i el pobre hebreu.

La propaganda política nacionalista va "vendre" l'aventura colonial com una segona esperança, com la "terra de les oportunitats", però si en un principi hi van haver milers de voluntaris, després van ser deportacions.

 Cartells de propaganda exaltant el nou estat de Manxukuo, protectorat japonès.

Promocions turístiques amb vols des de Tòquio fins Dairen ( Manxúria ).

"Germanor" entre Maxúria i Japó.

Tots saben, com va acabar la guerra, però fins ara no sabia reconegut el tracte que aquest ciutadans van rebre de la metròpoli.
Una organitzacio cívica dedicada a la recuperació de la memòria històrica ha treballat durant 5 anys recopilant documents públics, periòdics i articles de revistes sobre els subjectes i ha obtingut informació de més d'una dotzena de "pioners". Aquesta organització ha descobert, per primera vegada, que durant i després de la guerra, que el govern va abandonar aquests ciutadans a la seva sort.

 Colons japonesos l'any 1930 a Manxúria.

Les filles dels colons amb soldats imperials.

Segons les investigacions que s'han donat a conèixer recentment, el govern japonès, l'any 1932 va començar un període de formació de tècniques agricoles a persones aturades o sense sostre a conseqüència de la crisi economica de 1929, creant centres de fromació a Ota Tòquio Ward, Hino i altres llocs.
També es van crear centres de capacitació per a les dones. El govern va participar en l'arrenagament matrimonis entre dones i els "pioners" i les va enviar a Manxukuo com "núvies de tot el continent".
Quan Japó estava sumit en el caos de la guerra, el govern va decidir desfer-se la la població que havia perdut negocis i casa per culpa dels raids aeris i els va enviar a les zones ocupades. Moltes d'aquestes persones eren anomenades "agricultors de nit", perquè mantenien petits hortets clandestits per procurar-se una mica d'aliment o fer intercanvi al mercat negre, les persones enxampades eren deportades directament a Manxukuo.
Durant el 1945 altres pesones van ser enviades evacuades per fugir de la destrucció, de la capital. Tanmateix al cap de pocs mesos Japó va ser derrotat i  van haver de fugir de les zones ocupades per mirar de tornar al país pels seus propis mitjans, deixant terres, cases i conrreus i regalant els bens als cacics locals per guanyar el suborns i aconseguir un passatge al Japó.
Després d'això el govern japonès es va desentendre i mai han estat indemnitzats. Ni tants sols reconeguts per la tasca de modernització i de treball agricola que van dur a la zona, servint al seu país.

L'Assossiació per la memòria de "Cos de Pioners de Manxúria i Mongòlia " està enllestint el darrers detalls d'un pavelló commemoratiu per tornar l'honor al "Cos de Pioners" que està programat per ser construït i obert al públic a la ciutat d'Achi, a la Prefectura de Nagano l'abril de 2013.

Per últim us volia parlar una mica del meu avi Kitamura, en Hachiro. Quan va començar la guerra, el van destinar a les Filipines, cap al final va ser traslladat a Manxúria, a la frontera amb Sibèria on va ser es va donar per desaparegut en combat. L'àvia Tsugi el va anar a buscar a Rússia però no el va trobar. Finalment, passats dos anys, un dia va tornar després d'una petita odissea que el va portar a desembarcar a Kobe, havia estat empresonat a Sibèria, un episodi, que mai va voler explicar.
Aquesta foto d'estudi, es de l'uniforme d'hivern a Manxúria.

4 comentaris:

maria ha dit...

Aquests dies sou notícia. Només fan que explicar els conflictes que teniu amb els xinesos per unes illes entre els dos països.Són aquestes les que assenyales en el plànol?

Anònim ha dit...

La història de l'avi empresonat a Rússia m'ha recordat el llibre "Tan lluny com els peus em portin". Un relat biogràfic d'un oficial de la Wehrmacht que va fugir d'un camp de presoners de la península de Kamtxatska i va arribar - a peu - fins l'Iran

Salutacions des de l'Aldea

tobuushi ha dit...

maria
Ui no! les illes per les que s'estan barallant ara són tan petites que no es veuen al mapa, tipus Perejil. Un jugador de futbol coreà va encetar la polèmica en sortir amb una pancarta reivindicant les illes després d'un partit contra Japó durant aquest jocs olímpics.
També hi ha unes illes que es diputen els japonesos amb els xinesos i Taiwan, aquestes més al sud prop d'Okinawa, unes illes que havien estat del regne d'Okinawa, i de la Xina en periòdes alternatius. Però aquests últims primer s'han d'aclarar entre ells si Taiwan és Xina o no abans de barallar-se amb Japó.
La importància de les illes és pel domini de la pesca.

Lo de l'Aldea.
Sembla molt interessant aquest llibre. Recordes una sèrie de televisió alemanya dels 80 que alternava el blanc i negre i el color? No en recordo el títol. Explicava la vida d'un poble alemany durent els 60 i 70. Un dels personatges havia fugit de Rússia a peu i s'havia fet daurar del botes amb les que va caminar tot el tros.
Em recorda això que dius.

Claire ha dit...

Ostres, molt interessant! Moltes felicitats a l'Assossiació per la memòria de "Cos de Pioners de Manxúria i Mongòlia" per la feina que fan!