dimarts, d’octubre 16, 2012

Karakuri Ningyou ( els primers robots japonesos )


No sé si vosaltres teniu els mateixos "Doodles" de Google que nosaltres, el d'avui és molt curiós, dedicat a Tanaka Hisashige, un enginyer del segle XIX, que està considerat com l'Edisson japonès. Entre altres coses, Tanaka és un dels fundadors del que seria posteriorment Toyota. I un dels creadors més importants de "Karakuri Ningyou" uns autòmates molt elaborats que malgrat el pas del temps continuen captivant al públic.
Karakuri Ningyou vol dir; nina mecànica. I funcionen com rellotges, amb un enginyós sistema de rodetes i politges.

Entre els més famosos hi ha l'escriptor de Kanji, que pot escriure uns cinc caràcters diferents, canviant una de les rodetes.

Aquests autòmates, de gran valor, eren regals dels nobles al Shogun ( el dictador ), o a altres personalitats importants, ja que representaben una gran fortuna i posseir-ne un gran prestigi.

Un altre dels personatges més representats és el de l'arquer. Que no només tria les fletxes sinó que a més a més fa diana.

Aquests d'aqu són servidors de te, la gràcia és que et porten el te i s'aturen quan els agafes la tassa, i quan els hi tornes donen la volta i se'n van per on han vingut. Imagineu l'efecte que devien tenir al segle XIX!

Aquesta imatge de l'arquer mostra la diana, el tir amb arc era un esport de la noblesa, ara farien nines jugant a golf (^_^)

També es construïen autòmates que decoraven les "carrosses" durant dels processons dels festivals religiosos xintoistes.

Com veieu la faŀlera dels japonesos per la robòtica ve de lluny, fins hi tot abans que aquest primers autòmates ja construïen nines mecàniques al segle XVIII. Crec que seran els primers en fer realitat la noveŀla d'Isaac Asimov, Jo robot.

2 comentaris:

Azahara Carreras ha dit...

Avui nosaltres no tenim cap doodle especial, ahir hi havia un dedicat a Little Nemo que era preciós.

Aquí tens una web que té tots els doodles publicats, els pots endreçar per països :)

http://www.google.com/doodles/finder/2012/All%20doodles

tobuushi ha dit...

Azahara.
He vist el de Little Nemo, també pel Japó. La veritat és que cada dia els fan més treballats, gràcies per l'enllaç.