dijous, d’octubre 18, 2012

Tenir les dents tortes fa bonic?

Aquesta noia tan bufona es diu Itano Tomomi, i forma part del popular grup de J-Pop, AKB 48, notareu que té les dents tortes, i no és la única al Japó que triomfa amb les dents tortes, de fet és una moda i ella né's una de les muses.
Aquesta malformació dental es diu Yaeba ( 八重歯 ) o "dents dobles" i es deguda a un retard en el creixement de les dents adultes, o a tenir la cavitat bucal massa petita. Normalment a occident corregim aquesta deformació amb ortodòncies, però al Japó, el sentit estètic és diferent.
Els japonesos tendeixen a tenir molts problemes dentals, per això hi ha tants dentistes. Normalment, però són problemes de deformacions que no són compatibles amb els estàndars estètics actuals influenciats per la cultura occidental.
Tanmateix al Japó l'estètica havia estat molt diferent no fa pas massa temps enrere, per exemple els homes s'afaitaven el centre cap, i les dones casades de classe alta es tenyien els dents de negre, ambdues costums eren considerades molt elegants.

Els motius, però que han posat de moda les dents Yaeba, són més actuals, i estan relacionades amb el concepte "Kawaii". Es tracta de tenir una imatge infantil, de nena petita que esta canviant les dents. Aquesta atracció sexual envers allò que sembla infantil xoca molt a occident, però és molt comú en la societat japonesa. Les ídols, les noies de calendari, les "sex-simbols" es comportes com nenes petites i parlen amb veus nasals com si anessin a parvulari, són "Lolites" o fins hi tot "pre-lolites". Yaeba, és doncs un complement més. Ara bé, com moltes coses al Japó, la irregularitat ha de tenir un ordre i aquest en el rostre humà és la simetria. Hi ha estudis que confirmen que quan més simètric és un rostre més plaent resulta a la vista. Per això les dents Yaeba han de ser simètriques, conferint al rostre un caràcter "draconià".

Com en altres casos hi ha tot un negoci darrere les dents tortes. Aquest és el cas de la Clínica Dental "Dental Salon Plasir" de Ginza, a Tòquio que per 300€ ofereix la possibilitat d'afegir dents postisses tortes, una modalitat anomenada tsuke yaeba (付け八重歯), "dents afegides".

A la imatge de la dreta la famosa actriu i cantant de J-Pop, Nakashima Mika, ensenya unes drents extremadament tortes i muntades.

Malgrat les campanyes del Ministeri de Sanitat per convèncer les noies d'anar al dentista i corregir les malformacions, l'èxit de les models amb Yaeba fa que sigui molt popular. I fins i tot desitjable.

Haig de reconèixer que a mi en un principi m'horroritzaven i que amb el temps m'hi he anat acostumant, potser m'estic tornant japonès, o començo a patir la símdrome "Lolicon" tan típica dels homes que entrem a la maduresa. Per sort a casa de l'Aya li van corregir el problema fa anys, i té les dents perfectes ( a l'occidental vull dir ). Ara ens preocupa com sortiran les de la Shikibu, que ja comença a canviar les de llet.
El què em preguto és si la influència de la cultura pop japonesa no farà que els joves occidentals es passin a les dents tortes, us ho imagineu (^_^)

En fi us deixo amb una imatge d'una marca d'accessoris que fa referència a les dents tortes, Yaeba+bag, "Yaebag", de bossa en anglès.

7 comentaris:

Sara ha dit...

...què curiós...!

Sergi ha dit...

I això no està estès entre homes? Llàstima, si no me n'anava a Japó. Jo mai no he portat ortodòncia, i tinc les dents tortes. La veritat és que mai no m'ha suposat un problema, el criteris estètics a mi no em fan ni fred ni calor. Em regeixo per si m'agrada a mi o no, i totes aquestes noies que ensenyes, una mica massa joves, però les trobo ben guapes.

Anònim ha dit...

la pasta que es van deixar els meus pares perquè portés ferros durant 3 anys! repeteixo tres llaaaargs anys!

Assumpta ha dit...

Jo també tinc les dents tortes i mai no he pogut portar ortodòncia per la senzilla raó que a casa meva no ho podien pagar... Ara ja m'hi he acostumat i, la veritat, tampoc m'importa massa... Trobo que, més que les dents, jo em fixo en l'expressió general de la cara, la mirada... No tots hem de semblar anuncis de dentífric :-DDD

Joel ha dit...

La meva xicota té aquests tipus de dents, molt semblant a la de la segona "fotu", a mi sempre m'ha agradat, però ella se'ls vol arreglar, li hauré d'ensenyar aquests post a veure si canvia de parer..

Laura ha dit...

Justament avui llegia que per aquí occident també és tendència un "defecte" odontològic: el de tenir els dos incisius frontas superiors separats. Fins i tot es veu que hi ha gent que s'ho fa artificialment, tot i que els dentisties ho desaconsellen pq pot comportar problemes.

tobuushi ha dit...

Sara
Ja ho pots ben dir.

XeXu
Pel què sé només a les noies. Semblen més joves del què són, al Japó ja passa, la gent sembla més jove.

pons007
Però ha valgut la pena, no?

Assumpta
Tens raó, però el problema físic és important, com diu la Lalu.

Joel
(^_^)

Lalu
El govern japonès ja ho diu, però és difícil lluitar contra la moda.