dimarts, de novembre 27, 2012

Les eleccions a la premsa japonesa

Catalunya no existeix pel Japó, no saben on som ni què som. Per ells Catalunya sona tant com pels catalans Kanagawa. Ara bé, si us dic que Kanagawa per capital Yokohama, ara us sona més.
Barcelona és doncs el seu referent, i per ells és una ciutat espanyola, típicament espanyola, tan típicament espanyola com Gaudí o Dalí.
Per això el mitjans no van dir pràcicament res de la manifestació de l'Onze de Setembre i per això m'ha sorprès que parlessin de les eleccions al Parlament. Suposo que s'han fet resó de la premsa internacional. 
Us comentaré dos diaris, el primer, el Mainichi Shinbum, un diari semblant a la Vanguardia, té dues edicions digitals, una en anglès i una en japonès.
La versió japonesa, a la primera imatge, escrita per una corresponsal a París, ens parla de que hi haurà un govern de coalició independentista, i d'una majoria de diputats 71, sobiranistes al Parlament ( s'ha oblidat la CUP i no compta amb IC ). També justifica l'avenç de l'independentisme explicant el dèficit fiscal.
La segona versió, en anglès, escrita des de Madrid, és tot el contrari de la primera, parla de fracàs sobiranista i que que el procés secessionista està més lluny que mai ( aquest paio somia o que ). L'article desmunta les bases de la legitimitat sobiranista, esmentant catedràtics d'universitats madrilenyes i espanyoles. I sense esmentar el dèficit fiscal diu que Catalunya ha necessitat el rescat de Madrid. Sembla que l'article l'hagi escrit el mateix Paco Marhuenda.
El tercer article és de l'Asahi Sinbun, el "País" del Japó. Aquest cop el periodista escriu des de Barcelona i l'anàlisi que en fa és molt més optimista pel que fa al sobiranisme. El titula, "Espanya, avenç radical de l'independentisme a les eleccions al Parlament de Catalunya".
Tot i que parla de la pèrdua de diputats de CiU els suma als 21 d'Esquerra ( un altre cop es deixen les CUP ) per enfrontar-se amb els partit unionista ( PP ) que només en te 19 ( tampoc compten amb el PSC o C's ).

Contrastant els tres articles queda clar que la visió canvia molt si el periodista l'escriu des d'Europa, des d'Espanya o Catalunya. Per això és tant important que el president Mas i en Junqueras surtin a explicar-se al món. Els catalans a l'estranger fem el que poden cada dia, però no hi ha res com una visita institucional.

Per últim m'acaben de passar l'enllaç a la notícia donada per la NHK ( la televisió pública ) que parla de majoria per la indepenència, podeu veure el vídeo en aquest enllaç.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

pobre CUP!

tobuushi ha dit...

pons007
És que no els coneixen.