dijous, de juny 11, 2009

Les "xapes" japoneses

Ahir l'amic Carquinyol ens parlava de les famoses "xapes" i la polèmica sobre elles per motius del distintiu autonòmic.
Al Japó no hi ha distintius nacionals, és una illa i difícilment veurem cotxes japonesos fora del país, i poques vegades veurem cotxes estrangers a l'illa, massa lluny del continent per tenir ferrys que transportin vehicles.
Això sí, tenim tota un reguitzell de matrícules segons la categoria del vehicle.
Si és un ciclomotor la matrícula serà rosa amb caràcters blau marí.
Si és un microcar la matrícula és blau cel.
Si és un "keyosha" un automòbil de 4 rodes de menys de 660 cc. privat, la matricula serà groga amb caràcters negres.
Si és un "keyosha" d'us comercial la matrícula serà negre amb caràcters grocs.
Si és un automòbil privat, de més de 660 cc. la matrícula serà blanca amb els caràcters verds.
Si és un automòbil comercial la matricula serà verda amb caràcters blancs.Les plaques són de metal amb el número premsat i en relleu, però n'hi ha de plàstic amb els números lluminosos.
També poden tenir marcs decoratius, entre els més populars Winnie de Pooh o Hello Kitty.
A les matrícules hi apareix la regió, un número, una lletra que indica el tipus de vehicle, i el número d'usuari, aquest és de màxim 4 caràcters i es pot triar. Per exemple al cotxe del meu sogre hi ha la data de l'aniversari de la meva filla.
També hi ha un segell de metall incrustat amb el kanji de la prefectura.
Les regions no són prefectures polítiques sinó antics comptats, així doncs Tòquio té més d'una regió, la més "xula" és Shinagawa. És com tenir un cotxe amb matrícula de Pedralbes.
Nosaltres, que vivim a la prefectura de Kanagawa, tenim matrícula de Shonan una zona, també molt prestigiosa d'aquesta prefectura, per ésser una zona plena de parcs naturals, i tenir una costa molt apreciada pels surfistes. Així doncs ens passegem tot cofois amb el nostre "Shonan" a la matrícula.
Una altre diferència amb les matrícules "espanyoles" és que són identificatives del conductor no del vehicle, per tant quan aquest vehicle és venut, la matrícula serà una altre totalment diferent. Així mai hi ha els típics problemes de multes que t'arriben a casa anys després d'haver venut el cotxe.

Si voleu jugar a crear una matricula japonesa poden visitar aquest web.

3 comentaris:

Carquinyol ha dit...

No vull ni pensar el que passaria per aquí si hi hagués tanta diversitat alhora de fer les matrícules!! Això sí, que identifiqui al conductor i no al vehicle és un encert.

maria ha dit...

M'agraden més les vostres...en canvi aqui només per distingir el territori tanta polèmica!Quines persones més diferents...

USD ha dit...

ja he posat la teva porta al meu blg.
Salutacions