divendres, de març 12, 2010

10 de Març de 1945

Això era un B-29, un bombarder americà emprat durant la Segona Guerra Mundial, el 10 de març de 1945, 334 aparells com aquest van deixar anar 1.700 tones de bombes incendiàries sobre Tòquio, destruint al voltant de 300.000 edificis ( el 25% de la ciutat ) i matant més de 100.000 persones.

Es parla molt de Hiroshima i Nagasaki, però s'oblida que abans, els americans havien fet proves de genocidi massiu sobre la població civil, Tòquio va patir de manera indescriptible els horrors de la mort que els colpejava des del cel.

Aquest dimecres va fet 65 anys de la "bombstorm" i alguns survervivents recordaven l'horror d'aquell dia encara amb llàgrimes als ulls.

Hi ha una peŀlícula, poc coneguda a Catalunya del director d'animació Hayao Miyazaki, el mateix que ha dirigit "El viatge de Chihiro" o "Ponyo". El títol del film és "Hotaru no Haka", "la tomba de les lluernes", en aquesta cinta es descriuen els horrors de la guerra i les conseqüències sobre una parella de joves orfes, un noi adolescent i la seva germaneta de tres/quatre anys.
En una escena es descriuen els efectes de les bombes incendiàries, i l'infern de flames. En aquella època les cases eren totes de fusta i es pot entendre les possibles restriccions d'aigua en temps de guerra. Carrers estrets en una ciutat encara caòtica i plena d'atzucacs, d'impossible accés per qualsevol servei d'extinció d'incendis, d'altra banda com comuns als anys 40.

Aquestes imatges de la inteŀligència americana es mostra la devastació soferta després dels raids aeris.
A nit vaig veure la peŀlícula "Hurt Locker" guanyadora dels Oscar, en ella es descriu la vida dels soldats americans a Iraq, passant molt per alt les penúries de la població civil, el paisatge és devastador, runa i deixalles per tot arreu, mort i destrucció. Sembla ser que en 65 anys encara no hem après res.

1 comentari:

maria ha dit...

Gràcies per fer-ne ressó perquè francament ignorava aquesta data completament.Només ens expliquen les d'Hiroshima i Nagasaki...
"La tumba de les lluernes" si que ho explica molt bé,massa bé.