dimecres, de març 10, 2010

The Cove, la cala

Ara que el debat és obert a Catalunya sobre les curses de braus, de la necessitat de preservar una tradició, o d'aturar la crueltat amb els animals, a coincidit amb l'obtenció de l'Oscar al millor documental de la cinta "the Cove" protagonitzada per Ric O'Barry, l'entrenador de dofins de la famosa sèrie de televisió "Flipper" a la dècada dels 60' i dirigida per Louie Psihoyos. La pel·lícula documenta denuncia les matances de dofins al Japó i com Ric O'Barry s'enfronta a les autoritats locals d'un petit poble pesquer i al mateix govern japonès. O'Barry i un grups d'activistes, malgrat la pressió i les amenaces dels pescadors i del govern local aconsegueixen gravar la matança dels dofins en una cala apartada del poble, burlant totes les mesures de seguretat. Val a dir que les imatges són esfereïdores i glacen la sang. O'Barry compte amb l'ajuda d'amic molt influents i rics a Amèrica, com l'empresa "Industrial Light and Magic" de Hollywood, especialista en efectes especials, gràcies a la qual aconsegueix camuflar les càmeres que provaran la matança dels dofins.

El sr. Hisato Ryono és el batlle de Taiji, la petita ciutat de 3.500 habitants on es va produir el documental, Taiji, a la prefectura de Wakayama.
Taiji és, per dir-ho d'alguna manera, la capital del dofí al Japó, allí es cacen el dofins vius que aniran al aquaris del país o de molts altres del món. Tota la ciutat viu d'aquest negoci. Però segons denuncia els documental, també és on es sacrifiquen el dofins que han estat rebutjats pels entrenadors dels parcs aquàtic.
Segons el periòdic Mainichi, el govern japonès autoritza el sacrifici de 19.000 dofins anualment, dels quals 2.000 són escorxats a Taiji, a la manera tradicional, "oikomi", acorralant l'animal en una cala sense cabotatge i arponejat-los des de barques petites, aquest mètode és molt tradicional, segons els pescadors o fan des de fa 1.600 anys, però és molt dramàtic, ja que les aigües de la cala i la sorra de la platja queden totalment tenyides de sang. L'us del dofí, com a aliment, és també part de la cultura d'aquesta regió, tot i que a Tòquio no en sabem res d'això, la majoria de japonesos de les grans ciutat no saben ni que el dofí es mengi i de fet els horroritza la idea. El documental també explica que el dofí és perillós pel consum humà per la quantitat de mercuri que porta, degut a la contaminació dels oceans i al fet que és al cap d'amunt de la cadena alimentària.
Aleshores ens trobem amb un enfrontament entre una vila de pescadors que viuen del dofins, vius o morts, i un grup de rics ecologistes americans ( entre ells Hayden Panettiere, l'animadora de la sèrie Heroes ) que volen acabar amb el seu estil de vida, i la seva tradició cultural. Un batlle un pèl mafiós que utilitza la policia local per assetjar i amenaçar als activistes amb la finalitat de foragitar-los i preservar el secret de les matances violentes d'un animals molt estimats per la majoria de la població. Els arguments d'una banda i l'altra s'assemblen molt als exhibits en la qüestió antitaurina. La pel·lícula esta previst que s'estreni al Japó aquest estiu, a veure quines reaccions provocarà. Personalment m'afecta veure com s'escorxen els dofins però el mateix passa amb la pesca de la tonyina a la mediterrània quan els pescadors estiren la bèsties amb arpons per pujar-les als vaixells. Crec que hi ha una gran diferència entre matar dofins per menjar i torturar bous per plaer. Crec que hi molts esnobs americans avorrits perdent el temps amb salvar animals sense pensar en les persones, però també crec que si els que fan a Taiji fos tan normal no els importaria que la gent ho veies, en comptes d'intentar boicotejar la producció de documental.

3 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Realment que vinguin de fora a jutjar allò que fas sempre molesta... però també és cert que si ho amaguen, per alguna cosa serà...

maria ha dit...

Vaig veure un tros del documental i ho sento però no puc ser objectiva amb el teu post.Espero amb molta il·lusió que prohibeixin la festa antitaurina i que al darrera hi vagin moltes d'aquestes matances de forma cruel de molts animals.

tobuushi ha dit...

Jo he vist el documental sencer, ja dic que esgarrifa veure la matança de dofins. Per això ho fan en una cala amagada i no amb espectadors com en les places de braus. El que més em preocupa, però, és que li donin de menjar carn de dofí a la meva filla, segons els autors de la cinta és altament contaminant. De fet ahir van entrevistar al director de la pel·lícula per una televisió japonesa, i ell va fer èmfasi en aquest punt, més que en la crueltat envers les bestioles, crec que és en punt que pot fer guanyar-se al públic japonès.
No és el mateix que vingui algú de fora i et digui: Mira, ets un bestia i les teves tradicions són brutals. Que et diguin: Mira, respecto la teva cultura però això que et menges està contaminat per mercuri, i continues menjant-ho et moriràs.

Però també s'ha d'entendre que per aquella regió del Japó els dofins són menjar i no mascotes, com per a nosaltres els conills, jo quan veig un conill en una botiga d'animals me l'imagino a la paella amb un bon arròs i carxofes, com el que prepara la meva mare, i el meu company americà pensa de sóc un "troglodita".

Estic totalment d'acord amb tu, Maria, que cal respectar als animals, i crec que les coses s'haurien de fer d'una altre manera. De fet ja fa temps que vaig signar un manifest encontra de les curses de braus i vaig enviar un missatge d'adhesió al Parlament que en va respondre Artur Mas.