dijous, de novembre 11, 2010

Hikeshi ( els bombers d'Edo )

El dilluns us vaig parlar de les pràctiques que havíem fet amb els bombers, després de penjar el post em van entrar ganes de veure com eren els bombers japonesos del període Edo ( 1603-1868 ). 

Fa uns anys vaig visitar el Castell d'Odawara, que queda a prop de Hiratsuka, allí vaig veure l'unifome del cos de bombers protectors del castell, em va fer gràcia veure que els casc de duien eren de paper, i que els uniformes eren molt acolorits.

Com potser sabreu, les cases japoneses són, tradicionalment, de fusta, i les portes i finestres de paper.
Antigament la gent s'escalfava amb brasers de carbó i il·luminaven les cases amb llums d'oli o espelmes.
Actualment només les cases es contunien fent de fusta, i alguns terres es posen de "tatami", tot i que la majoria són parquets. Tanmateix els risc de foc és considerable, i si a sobre hi afegim els terratrèmols, la situació és encara més perillosa, per això sempre estem alerta.
Així doncs us podeu imaginar que al Tòquio antic, Edo,  el cos de bombers era molt important. Malgrat tot, els incendis posteriors al terratrèmols eren pitjor que et terratrèmol mateix i la principal causa de morts.
Perquè us feu una idea de la importància que tenien els bombers, que en aquella època eren anomenats Hikeshi ( "hi" foc, "keshi" apagar ), us diré que l'any 1850 la ciutat d'Edo tenia 24.000 efectius.


Quan s'avistava un foc, tot començava en donar el senyal d'alerta amb les campanes situades als carrers per aquesta funció.
De seguida els Hikeshi es presentaven amb les seus Matoi ( ensenyes ) i les seves Hashigo ( escales de bambú ), era comú que els Hikeshi es tatuessin el cos, una mesura com una altre de mostrar valor i reclamar protecció divina.
Aquests són els cascs que vaig veure a Odawara, on també hi ha una bona colecció de Matoi, al Museu de Tokyo-Edo hi ha una replica que es pot sostenir, pesa molt! O sigui que la persona encarregada de portar el Matoi havia de ser forta si volia fer ballar l'ensenya per animar al companys.
Actualment hi ha grups de folklore que es dediquen a emular les acobàcies dels Hikeshi talment com si es tractés d'un espectacle del Cirque du Soleil.
He trobat algunes imatges d'ukiyo-e que il·lustren el Hikeshi i són prou boniques.

 Aquesta ens mostra actor de Kabuki vestit de porta-estàndard, on es pot veure que té els braços tatuats.

 Una reunió amb diferents equips de Hikeshi tots amb els seus uniformes diferenciats.

 Aquesta és posterior, del període Meiji ( 1867-1912 ), una exibició de Hikeshi, com les que es fan actualment. L'Aya m'ha dit que a Hiratsuka també en fan, no en tenia ni idea, mirarem d'esbrinar quan són i us en farem cinc cèntims.

Aquesta és una imatge molt famosa, crec que es titula "el fum i la lluna".

I per últim una fotografia antiga dels Hikeshi d'Edo.