diumenge, de novembre 07, 2010

Hoppy, la cervesa de postguerra

El divendres passat vaig trencar la tradició de la meva cervesa setmanal per passar-me a explorar altres begudes japoneses. De fet volia tastar el famós "Hoppy".
Hoppy és una beguda fermentada de llúpol, d'aquí el seu nom, "Hops" ( llúpol ) en anglès, jugant amb el mot "Happy" ( feliç ). Aquesta beguda només conté un 0.8% d'alcohol, cosa que la manté dins de les begudes no alcohòliques, segons la llei japonesa, i per tant no està taxada com a tal. Per això és molt barata, 108 iens una ampolla de 330ml, 1 euro més i menys.
Hoppy va néixer l'any 1948 en plena postguerra, en un país destrossat i arruïnat, on la població intentava sobreviure com podia després de la desfeta. En aquest context la cervesa real era un luxe a l'abast de molt pocs. Per això es va crear Hoppy, com un substitut de la cervesa, per fer-la més forta d'alcohol es barreja amb "Shochu", aiguardent, que pot estar fet de moltes coses, com moniato, patata, arròs, o el que sigui que es pugui destil·lar. Normalment es serveix en un got gran, com de pinta, amb l'aiguardent i gel. Segons diuen així sembla cervesa.
El divendres però, el vaig tastar sense aiguardent, no sóc amant dels destil·lats. Té sabor a cervesa sense alcohol amb molta aigua. És ben bé un producte de postguerra que resisteix el pas del temps, per nostàlgia o simplement per tradició.