dimecres, de gener 26, 2011

NorakuroFa anys, abans de començar a escriure aquest blog, vaig topar amb un llibre interessant, un Manga antic, dels any 30, amb uns dibuixos que em recordaven Fèlix el Gat i un disseny de coberta molt actual, molt "Mariscal".
Aquest Manga era Norakuro, Norakuro és un còmic creat l'any 1931 per l'artista Suihō Tagawa ( 1899-1989 ). Les aventures originals d'aquest personatge van acabar amb el començament de la Segona Guerra mundial, tot i que desprès del conflicte en va tornar a publicar, però d'una manera totalment diferent.

L'original Norakuro és un gos de carrer blanc i negre de es diu Kurokichi ( mal estruc ) el nom Norakuro esdevé de la contracció dels mots Norainu ( gos de carrer ) i Kurokichi ( mal estruc ).
Norakuro s'allista a l'exèrcit de gossos on fa carrera fins arribar a sergent. Els japonesos hi són representats com a valents gossos mentre que els enemics són porquets o micos.
El context històric és el moment àlgid de l'imperialisme japonès amb la invasió de Corea i Manxúria, un moment en que els militars governaven el Japó i hi havia molta censura, aquesta censura és la que va, finalment impedir la publicació de Norakuro, ja que segons els militars el Manga es prenia la guerra massa a la lleugera. Potser perquè els seu autor sabia de que parlava ja que havia servit a l'exèrcit imperial.

Una imatge de la coberta del llibre, penseu que és dels anys 30!

A primer cop d'ull sembla un manifest bel·licista i hipernacionalista japonès, sobretot quan es veuen mapes representat Japó que inclouen el territoris ocupats, o representant els seus enemics com a porcs o micos, els xinesos són porcs ( els japonesos tendeixen a representar al xinesos con a porquests, recordeu Oolong de Bola de Drac, va vestit de xinès Mao, l'Aya diu que és perquè a la cuina xinesa es menja molt de porc però jo no les tinc totes ) i els coreans micos. 
Mots episodis de Norakuro es basen en conflictes bèlics reals, en aquest episodi fins hi tot hi ha uns companys que fan una missió suïcida per ajudar a guanyar la batalla contra els micos, com es pot veure a la vinyeta 11 duen bombes lligades al llom.
Després Kurokichi en plora la perdua a la seva tomba ( vinyeta 18 ).
Però sembla que els militars de l'època ho van veure diferent quan van impedir-ne la publicació.

Una altra portada del llibre, encara es poden llogar a les biblioteques.

Aquesta imatge amb diferent accions de Kurokichi es pot veure que durant aquest periòde els japonès es llegia de dreta a esquerra en la versió horitzontal ( ara es fa d'esquerra a dreta ) i nomès de dreta a esquerra si es vertical.

Avui en dia encara es fan vinyetes sobre Norakuro però no tenen res a veure amb l'original, i no val la pena parlar-ne.