dimecres, de juny 22, 2011

Geshi de "Sant Joan"

Avui celebrem, Geshi és la festivitat del solstici d'estiu al Japó, també anomenat Xiazhi a la Xina, l'any asiàtic es divideix en 24 estacions solars, i el Geshi és el punt "extrem" quan el sol aconsegueix el la seva longitud celestial de 90° graus.
Al Japó no celebrem revetlles de Sant Joan, és clar, però és el començament de tot un seguit de festivitats religioses i tradicionals dedicades a aquest fenomen astronòmic. Un dels que he descobert fa poc és el de les Roques Casades o Meoto Iwa.

Meoto Iwa o les Roques casades, són un parell de pilars de roca al mar davant la població de Futamigaura, a la Prefectura de Mie a l'oest del Japó. Aquestes roques entan unides per un "shimenawa" ( una corda gruixuda de palla d'arròs ) i són considerades sagrades pels fidels xintoistes de la veïna Futami i pertanyen al Santuari d'Okitama dedicat a la deessa dels aliments Miketsu.





D'acord amb el xintoisme, les roques representen la unió dels déus creadors del Japó, Izanagi i Izanami. Les roques, per tant, celebren la unió en matrimoni d'home i dona. La corda, que pesa més d'una tona, ha de ser reemplaçada diverses vegades a l'any en una cerimònia especial. La roca més gran, diu que és home, té un petit "mon" ( una porta xinto )  al cim. Durant el solstici d'estiu el sol surt al bell mig de les roques i es per aquest motiu que es renoven el vots del matrimoni entre les dues divinitats, aquestes dates els fidels xintoistes s'apleguen per celebrar aquest esdeveniment.

Izanami ( ella ) i Izanagi ( ell )

Meoto Iwa vistes pel pintor Kunisada Utagawa ( 1786-1865 )

2 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Si que sou avançats al Japó que fins i tot celebreu la revetlla un dia abans !! :p

Assumpta ha dit...

Impressionant!! La imatge amb el sol sortint entre les dues roques és preciosa...

Doncs res... Visca els nuvis!! :-))