dissabte, d’octubre 06, 2012

La Independència explicada als japonesos

Fa pocs dies el president Mas va dir que ara ens cal fer molta pedagogia a l'exterior, explicar el procés d'emancipació nacional als estats del món, donar a conèixer els passos que Catalunya està duent a terme per esdevenir un estat sobirà.
Qui millor per fer d'ambaixador del nostre país al Japó que el professor Ko Tazawa, un il·lustre catalanòfil guardonat amb la Creu de Sant Jordi.
El professor Tazawa el recordareu perquè va aparèixer al programa "Afers Exteriors" de Miquel Calçada a TV3. També és el traductor del Tirant lo Blanc al japonès. I director dels cursos de català i cultura catalana de la Universitat de Kobe, i la de Hosei a Tòquio.

Moment en que s'exeŀlència l'ex-ambaixador Hayashi Ya fa la presentació de la conferencia.

Anit vaig tenir el plaer d'estar convidat per l'Associació Japonesa d'Amistat amb Catalunya ( AJAC ) a una xerrada i petita conferència per explicar la Independència a càrrec de professor Tazawa, que duia per títol; カタルーニャは独立するのか ( Katarunya wa dokuritsu suru no ka ), " Esdevindrà Catalunya independent? ".
Entre els assistents l'ex-ambaixador japonès a l'Estat espanyol l'exeŀlentíssim senyor Hayashi Ya, un hispanista reconegut i molt respectat. També vaig poder conèixer el director de la Nissan Motor-Ibèrica durant els anys 1990-1994, el xef català Josep Barahona propietari de 3 restaurants de cuina catalana a Tòquio i el famós l'Estudi, un restaurant singular d'una sola taula. A més, és clar d'una bona colla de catalanòfils i associats a l'AJAC entre el que es compten alguns editors.

El professor Ko Tazawa qualificant la manifestació de "festa".

El professor Tazawa va començar per explicar el lema de la manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana, "Catalunya, nou estat d'Europa". En japonès és difícil explicar la diferència entre nació i estat, ja que pels japonesos els estats són nacions. I és clar Catalunya és una nació sense estat propi.
Així es va valer de l'explicació dels Països Catalans, per reforçar la idea de que la nació catalana es basa en la llengua i la cultura més que en les ètnies o les races.
Per iŀlustrar aquest valor va posar com exemple l'himne del Barça (...) tant de val d'on venim, si del sud o del nord (...). Donant a entendre que Catalunya és i ha estat una terra d'acollida. Cosa que molts dels presents corroboraven amb l'experiència d'haver viscut a Catalunya durant el temps que van estar destinats per les seves empreses, empreses com, Nissan, Sharp, Yamaha o Sony.

Seguidament el professor Tazawa va introduir el tema econòmic, referint-se a les balances fiscals i l'espoli que pateix Catalunya, comparant-lo amb altres regions europees, com els "Landers" alemanys de Bayern o Baden-Württemberg i l'aportació que fan a l'estat federal que és la mitat tant per cent que aporta Catalunya.

Fent una mica de repàs de la història, el professor Tazawa fa explicar els greuges històrics d'Espanya en vers Catalunya i el significat de la Diada de l'Onze de Setembre.

Seguidament va explicar la situació política actual i el canvi de rumb fixat per Convergència, i va desglossar i explicar els partits que actualment formen el Parlament, i en aquest punt va fer referència al PP com "hereus del franquisme".
També va explicar la figura de Jordi Pujol, Pasqual Maragall i Artur Mas ( al senyor gris d'ulleres ni el va esmentar ).
Va justificar la convocatòria de noves eleccions que donin legitimitat a cridar als ciutadans per un referèndum d'autodeterminació.

Amb portades de diaris espanyols va explicar la reacció del govern central i la premsa, posant com exemple l'ABC o el Mundo o la Razón com a editorials radicalment enfrontades al procés d'Independència.

Full House, no hi cabia ningú més, i penseu que els japonesos havien de pagar 4.000 per assistir-hi,
uns 40€.

Per últim va anar desglossant i explicant els onze punts que publicava el diari El Punt / Avui sobre les mentides sobre la Independència.
Catalunya quedaria fora de la Unió Europea?
Els jubilats deixaran de cobrar les seves pensions?
L'Estat deixarà de pagar l'atur i altres subsidis?
L'exèrcit espanyol enviarà els tancs contra Catalunya?
El nou estat català bandejarà la llengua castellana?
La Catalunya independent quedarà fora de l'euro?
Ni el Barça ni cap equip català no jugarà en lligues espanyoles?
El PIB de Catalunya s'ensorrarà?
El boicot comercial ofegarà l'economia catalana?
La independència obrirà un greu conflicte social?
La Constitució és intocable i l'autonomia es pot suprimir?

Seguidament a la conferència va haver una recepció durant la qual es va projectar el vídeo de la Vanguardia sobre la manifestació i l'espectacle lluminós de les Festes de la Mercè a la Sagrada Família. Aleshores vaig poder parlar amb un antic directiu de la Nissan que va haver de barallar-se amb Jordi Pujol, que segons em va dir, era molt dur!
Un empresari japonès que havia viscut a Madrid 3 anys em va comentar que sabia molts acudits sobre catalans, i tots dolents, i ara que coneixia millor Catalunya se'n feia creus.
També vam poder parlar amb el professor Tazawa que ens va dir com va viure la manifestació i ens va ensenyar fotografies que havia fet amb la seva càmera. 
Ens va explicar que feia molta calor i que assegut en un bar de l'Eixample, per sobre de la Gran Via, veia la gent passar amb Estelades, i com els passavolants van exhaurir les existències i els gots del bar de manera que els client van acabar bevent a galet del sortidor de cervesa.
Va destacar el civisme d'una manifestació famíliar i pacífica i sobretot la iŀlusió l 'esperança en que Catalunya està visquen aquest període tan important de la seva història.

Esperem que la vetllada d'anit acosti més aquest procés al Japó, però amb la tasca de gent com el professor Ko Tazawa no en tinc cap dubte.

8 comentaris:

Eutrapèlia ha dit...

Jo em vaig marejar (tinc baixades de sucre a temporades) i quan per fi vam aconseguir sortir del passeig de Gràcia (és a dir) avançar, vam anar de bar en bar però enlloc quedava aigua. Al final en vam trobar a un carrer lateral. Aquell dia els bars van fer l'agost, em pensava que ens la farien pagar a preu d'or, però no va ser així. Amb aigua no em va costar gens recuperar les ganes de saltar i cridar! Sí que va ser una festa, reivindicativa, però festa i va tenir unes conseqüències més immediates del que era previsible.

maria ha dit...

És important que hi comenci haver actes d'aquest tipus, a més a més de cara l'estranger ho trobo molt important. EN tenim sort de que fora de les nostres fronteres hi hagi getn tan ben preparada. Des de Catalunya gràcies pel que esteu fent pel nostre país.

tobuushi ha dit...

Eutrapèlia.
Gràcies per compartir la teva experiència. Segur que serà un moment que sortirà als llibres d'història.

maria.
És que els japonesos no han sentit a parlar mai de Catalunya, ni tan sols en qui hi han estat!

Marta ha dit...

Es curiós que des de el Japó es vegi tan clara la necessitat de la Independencia, que tota la por que ens volen fer agafar per perdre la il.lusió no podrà amb l'esperit que es va aixecar aquest 11 de setmbre del 2012 que pasarà a la història, com una diada reinvidicativa, la qüestió es que no defallim.
Gracies Isaac per compartir amb nosaltres aquesta xerrada, ja que ens fà veure que fora ho veuen lògic i normal que demanem la independencia.
Per cert! Compartirés el teu blog amb un periodiste català anomenat Jaume Barberà, val?

Petons a la familia!!!

Marta

tobuushi ha dit...

Marta.
Des del Japó, i no ens enganyem, no veuen gens clara la nostra voluntat d'independència. De fet no saben què es Catalunya ni els interessa. De la gran manifestació de es va fer l'Onze de Setembre ni en van parlar, ara, dels aldarulls a Madrid el 25S, sí.
El professor Tazawa és una flor que no fa estiu, però i treballa. La conferència d'ahir té la importància que té, i la seva importància és el primer pas. D'aquí a que la premsa en parli ens queda molt camí per fer.
Ara bé, tinguem-ho clar, al Japó tot aixó fa molta mandra, Espanya cau bé, i els independentistes no, el Japó és un dels països més jacobins del món, on les nacionalitats històriques han estat esborrades fins a l'aniquilació. O sigui que no esperem gaire suport.
Per cert avui els de l'Associació m'han demanat de esborri les fotos dels assistents.

Marta ha dit...

Com potser que caigui bé Espanya al Japó? Encara que pensant-hi bé, com em va dir una guia japonesa que viu a Barcelona, Catalunya no es espanya, es un país diferent.

I era japonesa!

MangaInternationalSale ha dit...

Hi ha un video d'aquesta conferencia? perque m'agradaria molt poder veure-ho

tobuushi ha dit...

Salut, Edgar!
Com pots veure són molt gelosos de les seves imatges. Per tant no es va poder gravar cap vídeo.