dimecres, de març 25, 2015

Desnonant desnonats

Amb les eleccions andaluses he sentit a dir collonades com que els andalusos viuen millor que els catalans perquè hi ha menys misèria pels carrers. Potser sí que sembla que hi ha més misèria a Catalunya que a Andalusia, els catalans sempre hem acollit als miserables del món. Gent que va fugir de la misèria i dels abusos de la casta dominant de latifundistes i "señoritos".
Al Japó, em deia l'Aya, la meva parella, abans de venir, al Japó, no hi ha captaires, i és veritat, no hi ha gent demanant pels carrers, però sí hi ha "sense-sostre". La paraula en japonès és "homuresu" de l'anglès homeless.
N'hi ha per tot arreu sobretot al voltant de les estacions o als parc públics.
De sense-sostre n'hi ha hagut des que el humans vam decidir viure en cases, perquè hi ha hagut gent que ho ha perdut tot, i seria enganyar-nos a nosaltres mateixos creure que hi haurà un dia en que aquest problema no existirà.
El Japó és un país extrany amb els sense-sostre, els tolera en certa manera fins que diu prou. No sé com s'ho fan o quin criteri segueixen, però veus gent que viu a les estacions o sota un pont, amb unes certes "comoditats", com ara tendes de campanya i fins i tot televisors alimentats per bateries de cotxe, els veus que s'hi passen setmanes o fins hi tot mesos, i de cop i volta els desallotgen, posen reixes sota el pont o treuen els bancs del parc perquè no hi puguin jeure.

La setmana passada vaig veure aquesta escena a l'escació de Kawasaki, on tinc l'oficina, el servei de neteja de l'ajuntament ( amb pantalons verds ) netejava el racó on havien viscut setmanes una colla de sense-sostres, no va caldre policia ni anti-avalots, només dues persones del servei de neteja contra set o vuit sense-sostres per recollir les seves pertinences.
Ara no hi ha res, l'escació, nova, de disseny, es veu neta de brutícia i caixes de cartrons, com volia l'alcalde, suposo.
Els "homuresu", però hi són, prenent el sol, potser hauran anat a buscar un altre lloc per dormir o fer-hi cap, la qüestió és que al Japó també tenim aquest problema de injustícia social per molt que ho vulguin amagar.