dimarts, de juny 20, 2006

Togugawa Ieasu, el "Generalísimo" III

III. Ieyasu Tokugawa.

L’any 1567 Ieyasu torna a canviar el seu nom, aquest cop passarà a anomenar-se Tokugawa Ieyasu (en japonès el cognom va davant). A mateix moment s’auto-ploclama descendent del clan Minamoto. Una antiga família d’emperadors. Tanmateix no hi ha cap prova de que en fos descendent.
Tokugawa es va mantenir com aliat de Oda Nobunaga i va partcipar amb ell de la invasió de Kyoto l'any 1568.
Al mateix temps Ieyasu anava expandint el seu territori. L’ant 1570, les seves tropes van capturar la província de Totomi, mentres que les de Takeda Shingen, un altre “Senyor de la guerra”, van envair la província de Suruga, incloent la capital dels Imagawa, Sunpu.

Aleshores Tokugawa es va enfrontar amb Takeda i es va aliar amb els seus enemics, els Uesugi. Al mateix any va combatre, amb 5.000 homes, al costat d' Oda en la batalla de Anegawa contra els Asai i els Asakura.

L’octubre de 1571, Takeda Shingen, aliat amb el clan Hojo, ataca les terres Totomi de Tokugawa. Aleshores Ieyasu va demanar suport a Oda Nobunaga, aquest li va cedir 3.000 homes.
Els exèrcits de Takeda i Tokugawa es van trobar l’any 1572 a Mikatagahara. Les tropes de Nobunaga van errar d’estratègia i un moviment inesperat de Takeda va deixar Tokugawa amb les forces dividides. La derrota va ser brutal només 5 homes van sobreviure a la massacre i van poder retornar al castell amb el seu senyor. Takeda Shingen, però no va saber aprofitar la Victòria, i Tokugawa va poder refer-se i presentar batalla. De tota manera no es va tornar a enfrontar amb Takeda mai més, defugint el combat.

La fortuna va afavorir Tokugawa quan Takeda Shingen va morir en un setge l’any 1573. A Shingen en va succeir el seu fill Katsuyori molt menys capacitat com a estratega. Dos anys després Takeda va atacar el castell de Nagashino a Mikawa. Ieyasu va demanar ajuda a Nobunaga que es la presentar ell mateix amb 30.000 efectius, les forces conjuntes de Oda-Tokugawa, amb 38.000 efectius van aconseguir una gran victòria el 28 de juny, la batalla de Nagashino. Takeda Katsuyori va haver de retirar-se fins la província de Kai, fora de territori de Tokugawa. Durant els 7 anys que seguiren a la victòria, els Takeda i els Tokugawa es van enfrontar en petites batalles que aniria guanyant Ieyasu i que mantindrien als enemics fora del seu territori i anexionaria la província de Suruga anteriorment en mans dels seus rivals.
L’any 1579, l’esposa de Ieyasu i el seu fill gran, Nobuyasu, van ser acusats de conspirar amb els Takeda per assassinar Oda Nobunaga, l’esposa va ser executada i el fill obligat a cometre “seppuku”(suïcidi). Ieyasu, aleshores va anomenar com a successor en el lideratge del clan al seu fill favorit, el tercer, Tokugawa Hidetada.
El segon fill de Ieyasu, va ser adoptat per Toyotomi Hideyoshi, futur governant del país.
L’any 1582 les tropes convinades de Oda-Tokugawa van envair la província de Kai, territori dels Takeda, en la batalla de Tenmokuzan van vèncer Katsuyori i el seu fill gran Nobukatsu, que ,davant de derrota van cometre “seppuku”.
En l’avenç cap a Osaka, Ieyasu rep la notícia de que Akechi Mitsuhide ha assassinat Oda Nobunaga en un atac per sorpresa. Aleshores torna cap a Mikawa per venjar la mort d’Oda i enfrontar-se amb Akechi, una setmana més tard ja estava preparat, però és massa tard, Toyotomi Hideyoshi, en la batalla de Yamazaki, ataca a Akechi i el mata.
Amb la mort de Nobunaga els seus vassalls s’enfronten per assolir el lideratge, en un enfrontament, el líder de la província de Kai mata un aliat de Tokugawa, aquest torna a Kai i en pren control. Hojo Ujimasa, líder de la veïna província de Hojo respon amb un exèrcit molt més poderós que el de Tokugawa i envadeix les provincies de Shimano i Kai, però no s’enfronten en cap batalla, per extrany que sembli, Tokugawa arriba a un pacte, on ell controlarà del províncies de Shimano i Kai, i Hojo part d’aquestes i la veïna Kazusa.

Al mateix temps, 1583, la guerra pel lideratge les país enfronta Toyotomi Hideyoshi i Shibata Katsuie. Tokugawa es manté al marge, contribuïnt a la seva posterior reputació de precaució i saviesa.
Finalment Toyotomi va vèncer les tropes de Shibata en la batalla de Shizugatake, amb aquesta Victòria es convertirà en el Daimyo (senyor feudal) més poderós del Japó.