dijous, de juny 22, 2006

Togugawa Ieasu, el "Generalísimo" IV

IV. Ieyasu i Hideyoshi (1584-1598)

L’any 1584, Ieyasu va refermar la seva aliança amb el clan Oda donant suport al fill gran de Nobunaga, Nobuo. Aquesta aliança contra els Toyotomi va ser un risc molt gran per Tokugawa, ja que aleshores el poder de Toyotomi era molt superior al seu. L’enemistat entre les cases d’Oda i Toyotomi venia de lluny, Nobunaga, una persona refinada i molt educada no podia suportar Hideyoshi, una persona molt vulgar i mal educada amb aires de pagesot, a qui anomenava “saru”, mona.
L’Exèrcit Oda-Tokugawa va decidir atacar i envair Owari, Hideyoshi va respondre i hi va enviar les seves forces començant, així la campanya de Komaki, va ser l’única vegada que Hideyoshi i Ieyasu (els unificadors del Japó) es van enfrontar. Malgrat la diferència de forces, Tokugawa va guanyar la batalla de Nagakute, les més important de la campanya de Komaki. Amb aquesta derrota Toyotomi va decidir forçar la pau primer amb Oda i després amb Tokugawa. Per reforçar aquest nous lligams, Hideyoshi va adoptar O Gi Maru, el segon fill de Ieyasu.
Malgrat aquesta aliança Hideyoshi no va confiar mai del tot en Ieyasu, i així, les tropes de Tokugawa no van participar de les invesions de Shikoku i Kyushu (l’illa del sur).
L’any 1590 Hideyoshi va atacar l’últim gran daimyo independent, Hojo Ujimasa. Els Hojo governaven vuit provincies de Kanto, (l’actual Kanto és al centre de l’illa gran, Honchu, de l'arxipelag japonès). Hideyoshi va envadir els territoris Hojo amb un exèrcit de 160.000 homes, i va posar setge al castell d’Odawara, el setge va durar 6 mesos, durant en setge, Hideyoshi va oferir a Tokugawa, aliat i amic de Hojo Ujimasa, un pacte. Li va cedir les vuit províncies de Hojo incloent-t’hi Edo, l’actual Tòquio, a canvi del seu suport i de cedir-li les cinc províncies que ara controlava, Totomi, Suruga, Shinano, Kai, i la seva natal Mikawa (Nagoya). Ieyasu va aceptar, Hojo Ujimasa al comprovar que el no tenia sortida a la derrota va rendir el castell, tots els liders del clan va llevar-se la vida i Tokugawa va prendre possessió de les terres que durant 450 havien estat dels Hojo.
Així doncs, Ieyasu va deixar terres i criats per arriscar-se en una nova aventura, confiant en vassalls i senyors de les seves noves terres a Kanto, on va establir la seva capital a Edo. La relativa llunyania d’Edo respecte a Kyoto li va donar certa llibertat de moviment, llibertat que va aprofitar per pacificar el seu territori construir noves aliances, i reforçar el seu lideratge, pocs anys després Ieyasu es convertiria en el segon daimyo més important del Japó.

L'any 1592 Hideyoshi va envair Korea, com a plataforma per una futura invasió de la Xina, el 1593 Ieyasu va ser cridat a Nagoya com a assessor militar, durant aquest temps els seus fills es van dedicar a millorar Edo i totes les terres Tokugawa.
El mateix any Hideyoshi va resoldre que el seu fill Hideyori heretaria el poder. La salut de Hideyoshi anava empitjorant i va decidir crear un consell de “tairo” regents fins que el seu fill fos major d’edat. Entre els membres del consell hi havia: Maeda Toshiie, Mori Terumoto, Ukita Kagekatsu, i Tokugawa Ieyasu, ja aleshores el més poderós de tots.