dimecres, de maig 07, 2008

Fent volar estels

La tornada.

Després d'un cap de setmana llarg tornem als trens plens a vessar, el contacte amb els "salaryman", i els problemes amb el servidor.
De ressaca de la "goldenweek", la "goldenweek", aquest any ha estat més aviat el "godenweekend", ja que ha coincidit en cap de setmana. Aquest és, ja us n'he parlat anteriorment, els període de vacances més llarg que tenim al Japó, potser tan important com el cap d'any.
Coincideixen varies festes, en una mateixa setmana, la més anomenada, potser, per la quantitat de Festes, és la Festa del Nens, el 5 de maig.
En aquesta festa es demana als déus protecció sobre els fills barons de les famílies, la festa de les nenes és el 3 de març (Hina Matsuri). Malgrat tractar-se d'una festa tradicionalment dedicada als nens, els temps canvien i les nenes també en són protagonistes. La festa dels fens ha esdevingut la festa de la mainada.
En altres ocasions us he parlat dels "Koinobori", unes banderes en forma de peix carpa, que es fan voleiar penjades d'un pal, a mi em recorden aquelles banderes còniques de que hi ha a les autopistes per assenyalar el vent.

Aquest any però us parlaré del "Tako", vol dir estel, el "Tako" de la ciutat de Hadano és petit però molt bonic decorat amb un disseny que representa un parell de Samurai lluitant. Tot i ser petit fa més de 2 metres l'alçària, i la corda més de 100 metres de llargària. Es necessiten més de deu persones per que s'enlairi.
El dilluns 5 no ens va fer gaire vent i malgrat els intents per fer volar l'estel només vam aconseguir que s'enlairés uns quants metres, llàstima.
Cada any la ciutat escriu el nom d'uns quants nens a l'estel, aquest any vam demanar d'incloure el nom de la nostra petita. Que voleu que us digui ens va fer il.lusió, com veieu no només s'exepten noms de nens. Altres temps el fet d'incloure el nom d'una nena "mestissa" a l'estel i que aquest no s'enlairés hagués suposat que ens tallessin el coll amb una "katana" ( és broma, o no).

Els japonesos decoren les cases amb cascs de Samurai, o nines que representen guerrers, a diferència del "Dia de les nenes" on les nines evoquen prínceps del periòde Heian, l'edat de les arts, la bellesa i la pau.

Aquestes nines les compren els avis als néts, a casa no tenim nens però la neixença fa un mes del meu nebot ha fet sortir dels armaris tot l'estoc de nines, algunes d'abans de la guerra.


Dos avis voluntaris esperen una mica de vent i els senyal del cap de colla per fent volar l'estel.

En el requadre més clar he senyalat el nom de la nostra nena. 

Amunt! Amunt!

Un cop més...



2 comentaris:

Bernat Agullo ha dit...

osti, doncs nosaltres a nagano de tant vent que feia no van poder fer el festival de globus aerostatics que hi havia previst!

si es q aixo del temps es un mal negoci...

Carquinyol ha dit...

queda poètic això de posar el nom dels nens i les nenes pels núvols... encara que aquesta vegada va fallar la meteorologia.