dijous, d’octubre 30, 2008

Shichigosan

El proper 15 de novembre es celebrarà el festival Shichigosan ( 7-5-3 ), aquesta festivitat la celebren les nenes que fan 3 o 7 anys i els nens de 5.
És una tradició que arrenca del període Heian ( fa uns 1000 anys) i la numeració s'atribueix a la sort ja que en l'antiga cultura japonesa, aquests números duien fortuna.
Antigament les famílies samurai ( nobles ) establien aquestes edats com els passos d'una infantesa o un altre, als nens se'ls afaitava el cap, i a les nenes les les vestia amb kimonos diferents i se les començava a preparar per segons quines litúrgies de la cort.
Amb la Restauració de Meiji ( finals de S.XIX ) i la dissol.lució de les castes i els samurais, la cerimònia del Shichigosan es va democratitzar i popularitzar.
Ara consisteix en vestir la mainada amb kimonos per primer cop, anar al fotògraf d'estudi i a la pagoda amb la família. No té caràcter religiós, malgrat que algunes famílies es fan beneir per un monjo Xintoista.
Les nenes de 3 anys vesteixen un Hifu, un kimono amb un davantal folrat. El nens de 5 amb kimonos de samurai de colors molt llampants i les nenes de set es posen l'Obi ( la faixa de seda brodada ) per primer cop.
La mainada rep uns bastonets de caramel de color vermell i blanc que s'anomenen Chitoseame, "caramels de mil anys", que simbolitzen i asseguren longevitat i benestar econòmic.
Per a mi el millor és veure la meva menuda pentinada com una donzella treta d'una història de samurais, tan bonica amb els seus kimonos de colors que feien que no em parés de caure la baba.

1 comentari:

Carquinyol ha dit...

Vaja, tot i ser diferents, tal com ho expliques semblen que fan les mateixes celebracions que ací quan un nen fa la primera comunió.