dimarts, d’agost 03, 2010

Kappa! Kappa!

Ara que fa calor moltes famílies japoneses van a passar el dia a prop dels rius, Peró, compte! Que ens podriem topar amb algun Kappa!
Un Kappa és un ésser fluvial de la mitologia japonesa, la seva morfologia és gairebé humana tot hi que sembla un hibrid de tortuga i granota, té closca com les tortugues i membranes als dit com les granotes, acostuma a ser de color verd, tot i que també depèn del color de les Aigües del riu on es trobi. La boca és en forma de bec i al damunt del cap i té una calba com de frare envoltada de cabells, aquesta calba és convexa i plena d'aigua.
Els Kappa són físicament molt forts i molt astuts, però també són molt malvats.

La llegenda diu que sempre espien als humans quan van al riu, moltes vegades els intenten atacar per alimentar-se de la seva sang, algunes vegades només per fer-los bromes pesades, o simplement ofegar-los.
També s'explica que els Kappa troben especialment deliciosa la carn dels nadons i la canalla, però encara més els cogombres, els agraden tant que les famílies els deixaven com ofrena i per distreure'ls mentre anaven al riu a feinejar.

Són éssers aquàtics, i de l'aigua reben tota l'energia per això no se'n poden allunyar, si perdessin l'aigua que duen al damunt del cap perdrien tots el seus poders màgics i fins hi tot podrien morir.

Malgrat tot són extremadament educats i parlen un japonès correctíssim, aquesta educació a salvat a més d'un humà. El truc consisteix en saludar al Kappa a l'estil japonès, amb una reverencia, l'ésser no pot refusar la salutació i l'ha de tornar, en el moment en que s'inclina per tota l'aigua del cap i l'humà pot escapar.
Així ja ja hi sabeu, si visiteu Japó i us voleu banyar al riu, porteu un cistell de cogombres frescos i sigueu ben educats.

Com acostuma a passar amb les llegendes i la mitilogia, el Kappa també gaudeix d'un bom vantall de representacions iconogràfiques.

Aquesta pertany al conegut iŀlustrador Hokusai, el mateix que va fer el famós dibuix de la onada gegant.

Aquesta en mostra un Kappa i un déu mico amb urpes de tigre i cua amb el cap d'una serp. La mitogolia japonesa, com la mostra, també és plena d'ésser màgics que són hibrids d'altres animals.

Aquesta és més moderna i el Kappa s'ha tornat molt més granota que humínid.

Un Ukiyo-E molt divertit que iŀlustra com defençar-se dels Kappa, com veueu els japonesos també els agrada l'escatologia.

Una figura realita d'un Kappa, aquest sense plat al cap, m'agrada molt però s'assembla a un dels pares de l'escola de la Shikibu, té un "pinta" de Salaryman que tomba, la propera vegada que els vegi li regalaré un cogombre. ( LOL )

Una iŀlustració de l'època Showa ( 1926-1989 ), treta d'una revista per nens, ostres! Doncs si a mi de nen m'enseneyen això, al riu no m'hi banyo mai més...

Actualment els nens no són tan valents com abans i ara els Kappa són "kawaii" ( bufons ) i és clar bons.

Per fi un exemple Manga de Kappa, amb la seva xicota, o són tomàquets verds?

1 comentari:

maria ha dit...

Els primers em fan una mica de por^^.