dijous, d’agost 19, 2010

Confessions de guerra

Traducció d'un article de l'Asahi Sinbun publicat 18/08/2010

Nagoya - Amb llàgrimes als ulls el Sr. Hajime Kondo, de 90 anys, va romandre en silenci i va relatar les atrocitats que havia comès i de les que va ser testimoni com a soldat a l'exèrcit imperial japonès durant la Segona Guerra Mundial.

Parlant davant una audiència d'estudiants de secundària, mestres i altres persones, Kondo va dir: "El que vàrem fer va més enllà de l'explicació."

Ha estat un llarg camí per Kondo, qui va servir tant a la Xina com a Okinawa, per arribar a parlar francament del que va passar durant els cinc anys que va servir com a soldat a l'exèrcit de l'emperador Hirohito.

El 1982, va començar a parlar sobre el seu patiment personal. El 1992, conscient de que només esmentava la meitat de la història, va començar a parlar sobre el seu paper com agressor.

Reclutat als 20 anys d'edat, Kondo va ser enviat a la província de Shanxi a la Xina el desembre de 1940.

Com un recluta, un dels primers exercicis als que va ser sotmès va ser la pràctica en l'ús de la baioneta amb presoners xinesos com a blancs.

Va dir que clavar la baioneta en un presoner era sentia com "punxar tofu ( mató de soja ) amb un escuradents". I va recordar com es va sorprendre de que el cos humà fos tan tou. Aviat el sentit de culpa va desaparèixer.
Durant el seu primer any durant l'ocupació d'un poble, a la Xina, el seu esquadró va capturar una dona d'uns 30 anys. Kondo va explicar que els soldats es van rellevar per violar-la. La dona, després d'haver estat despullada, es va veure obligada a marxar amb els soldats amb un nadó als seus braços. Quan les tropes es va aturar a descansar, un dels soldats va agafar el nadó de la dona i la va tirar per un precipici. La dona angoixada va saltar del penya-segat després del seu nadó. Un oficial va cridar l'ordre de reprendre la marxa i Kondo va esborrar ràpidament l'incident fora de la seva ment.

"Ens havien ensenyat una i altra vegada que els xinesos eren una raça inferior .... Ens havien transformat en éssers humans sense reserves pel que fa a assassinar a altres persones", va afegir Kondo.

Després de la guerra es va sentir obligat a defensar l'exèrcit japonès quan es va informar àmpliament d'haver executat innocents civils d'Okinawa.

"Els soldats també van ser abandonats", va dir Kondo, quan formava part d'un grup creat el 1982 per parlar sobre la batalla d'Okinawa de 1945. Kondo va començar a parlar sobre com els seus companys que van ser abatuts pels tancs que avançaven o cremats pels llançaflames.

"No puc més d'aquesta lluita. Estem morint en va", va recordar que va dir un soldat cridant abans de fer un atac suïcida cap a una posició enemiga. Kondo va intentar el mateix, va dir, però va ensopegar i es va escapar per poc de la mort.

Dels 200 soldats de la seva companyia, només 11 van sobreviure, segons informa Kondo.

Ha provat d'explicar els horrors d'Okinawa - de com es va sentir quan es va adonar que no era més que un peó en una batalla inútil contra un enemic clarament superior - ja aleshores les atrocitats comeses a la Xina el torturaven.

"Si només parlem de convertir-se en víctimes, la gent no pot entendre", recorda haver pensat Kondo.

El 1992, Kondo es va unir al grup Fusen-heishi no Kai (ex-soldats de la pau), un grup de veterans que parlaven en contra de la guerra.

Una conferència, en què va parlar sobre l'exercici de baioneta, va cridar l'atenció d'un professor de l'Escola Secundària Doho a Nagoya.
El professor va demanar a Kondo de donar una conferència a una classe que preparava per a una excursió a Okinawa. Després de pensar-s'ho molt, Kondo hi va estar d'acord. Ha visitat l'escola cada any des d'aleshores. L'atenció dels estudiants va donar un cop de ma a Kondo a obrir-se.

El 1999, va esmentar l'incident violació en grup. També va admetre que havia proposat l'ús de xinesos com blancs vius per les armes de prova.

Des de l'any 2000, Kondo ha tornat a la província de Shanxi cada any per escoltar als supervivents.
Diu que encara creu que va fer bé d'arriscar la seva vida per lluitar per Okinawa, però ara pot entendre que pels habitants d'Okinawa els soldats japonesos eren els agressors.

"Cal parlar de tot, sinó serà difícil transmetre realment la realitat de la guerra", diu Kondo.

Un estudiant de 17 anys d'edat a l'Escola Secundària Doho ha acabat un documental curt sobre l'Odissea de Kondo, commogut per la tasca del vell soldat per prevenir una altra guerra i dedicar la resta de la seva vida a aquesta tasca.

"Ara em sento agraït per haver pogut viure durant 90 anys", va dir un radiant Kondo.


No fa un mes vaig veure una peŀlícula xinesa, "Nankin, Nankin!" ( Ciutat de vida i mort ) on es relata l'ocupació japonesa de la ciutat de Nankin capital de la Xina Nacionalista. Els horrors de es descriuen coincideixen molt amb els del senyor Kondo.

Darrerament només faig que parlar de la guerra, és l'època de l'any, les notícies en parlen, a la televisió i als diaris. Japó és el meu país d'acollida i sempre he pensat que se'l criminalitza massa pel fet d'haver perdut la guerra, ja se sap que la història l'escriuen els vencedors ( tret de les Guerres del Peloponès ), però el testimoni d'aquest home fa que no hi pogui parar de pensar. De sobte entenc perquè l'Aya em diu que el seu avi que va estar a les Filipines i a Manxúria per acabar presoner a Sibèria, no en volia parlar mai. El que li passar durant aquells any és un segret que va morir amb ell.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Que podries penjar l'enllaç de l'article original?

tobuushi ha dit...

L'he cercat però ja no hi és. Només la traducció a l'anglès.
http://www.asahi.com/english/TKY201008170202.html

Joan ha dit...

Quan vaig visitar Tòkyo ara fa uns anys em sembla que va coincidir en un moment de tensió entre el Japó la Xina a causa d'un temple dedicat a la memòria d'alguns generals de l'exèrcit japonés de la II Guerra Mundial.

Joan ha dit...

¿continua sent això untem polèmic entre ambós païssos?

tobuushi ha dit...

Les dues Corea i la Xina tenen diferents punts de vista respecte al Japó. Corea del Sud és un país que intenta fer-se un lloc com a potència econòmica mundial i per tant no li interessa entrar en conflicte permanent amb Japó, tot i que tenen disputes constants pel que fa a les aigües territorials, un illot tipus "perejil". De tota manera Corea és un dels principals destins turístics dels japonesos, i a part d'alguns radicals, les relacions són bones, a més a més Japó ja s'ha disculpat repetides vegades pels abusos comesos durant la guerra.
A Corea del Nord, però, les coses són diferents, molt més radical estan en guerra amb Corea del Sud i amb tots els països capitalistes, i Japó és l'enemic natural, durant els anys 70 i 80 espies nord-coreans van segrestar ciutadans japonesos per obligar-los a ensenyar la llengua per preparar més espies, el govern nord-coreà després de dir moltes mentides no ha pogut amagar la veritat, per això els japonesos temen aquest país i als seus ciutadans.
La Xina està esdevenint poc a poc un país capitalista amb moltes fàbriques japoneses instal·lades al seu territori, Japó és un dels primers països en enviar ajuda sempre que a la Xina hi ha desastres naturals, tanmateix encara hi ha molt ressentiment envers el Japó.
El fet que el crim organitzat xinès s'hagi infiltrat al Japó no ajuda a millorar la imatge d'aquests ciutadans. Ni les idees revisionistes sobre la guerra, com les de l'ex-primer ministre Abe japonès, un tipus com l'Aznar que volia canviar la constitució perquè Japó tingués un exèrcit, i que negava el genocidi xinès i manxú.
Els moviments nacionalistes al Japó són molt minoritaris, i molt radicals de dretes però fan molt de soroll ( literalment ), i cada cop que es manifesten provoquen reaccions a la Xina i Corea.
Malgrat tot has de tenir en compte que els estudiants que han entrat a les universitats coreanes i xineses aquest any van néixer quan Barcelona va ser olímpica, i s'han criat veient Bola de Drac i Cinturó Negre i veuen Japó com el país del J-Ppop, el Manga i l'Amime, lluny de les histories de la guerra que els expliquen quatre avis xarucs.