dimecres, de juliol 18, 2012

El Cop d'Estat fallit de Mishima

Avui mentre escoltava el nou treball grup català Mishima, l'Aya ha entrat a l'estudi, i s'ha interessat per la música, i el grup; Mishima? M'ha dit. Es diuen així per Mishima Yukio?


Ara sí que m'has mort! Qui coi és Mishima Yukio? Una de les coses que he après durant la meva vida al Japó, és que cada dia descobreixo coses noves, i cada dia me n'adono que sóc més ignorant que abans. Molts de vosaltres, sabreu qui era Mishima Yukio, però jo ho he descobert avui, i el què he trobat m'ha deixat espaterrat.

Yukio Mishima va ser el pseudònim de Kimitake Hiraoka ( nascut el 14 de gener de 1925 i mort el 25 novembre de 1970 ), era un escriptor, poeta, dramaturg, actor i director de cinema japonès. Va ser nominat tres vegades per al Premi Nobel de Literatura. Mishima de fama internacional és considerat un dels autors japonesos més importants del segle XX. La seva obra avantguardista mostra una barreja de l'estètica moderna i tradicional que va trencar les fronteres culturals, amb especial atenció a la sexualitat, la mort i el canvi polític. Però potser el moment que fa fer entrar Mishima a l'Olímp japonès va ser la manera com va decidir acabar els seus dies, a l'edad de 45 anys. El seu suïcidi ritual per Seppuku després d'un fallit Cop d'Estat .

No us avorriré amb detalls de la vida del personatge, que no és que fos avorrida ni molt menys, però si en voleu saber més, podeu visitar la Viquipèdia on trobareu més detalls.
El què us puc dir, fent-vos cinc cèntims, és que Mishima procedia d'una família d'èlit, de l'antiga aristocràcia del Japó, descendent de Samurai l'alt nivell. La seva infantesa a càrrec de la seva àvia va ser dura, plena de foscor, i fruit d'una edicació molt severa i estricte. Detalls que van marcar la seva vida, la seva obra creativa, i la seva mort.
Tanmateix es va poder aficionar a la lectura, sobretot Oscar Wilde, i va desenvolupar un talent especial per escriure.
Per mirar de frenar la seva homosexualitat, el seu pare el va ingressat a escoles d'estricte educació militar. Malgrat la seva condició es va casar i va tenir dos fills.
La seva producció va des de 40 noveŀles, 18 obres de teatre, 20 llibres de contes curts, almenys 20 essatjos, un libretto, 6 peŀlícules com actor i una peŀlícula com a director. Va ser un impuls per una nova fornada d'escriptors japonesos.

Malgrat tot i potser per la seva educació, Mishima es va sentir fascinat pel codi Bushido, les lleis de conducte Samurai, i es va anar convertint en un fanàtic nacionalista, romàntic, que volia retornar la divinitat a l'emperador.


Seguint aquestes idees fa fundar una organització paramilitar anomenada Tatenokai amb la finalitat de servir l'emperador i restaurar-ne el poder i la divinitat.

Desfilada dels Tatenokai


Els membres de l'acció del 25 de novembre de 1970, al centre, assegut, Mishima Yukio, darrere, Koga Hiroyasu, Koga Masayoshi, Morita Masakatsu, Ogawa Masahiro. A la dreta la bandera del Takenokai, "la societat de l'escut".


Portat pel seu fanatisme nacional-religiós, ell i un grup de milicians del Tatenokai van inflirtrar-se a la Caserna General de les Forces d'Autodefensa del Japó el 25 de novembre de 1970, després de segrestar el comandant i de publicar un seguit de demandes impossibles, Mishima es va adressar a la guarnició amb un discurs molt encès exaltant la figura de l'emperador i convocant una revolta per enderrocar el govern i restaurar la monarquia absoluta. La resposta de la tropa va ser negativa, increpant Mishima i burlar-se'n. Davant del fracàs, es va retirar a les oficines del comandant on va cometre Seppuku assistit per dos dels seus lloc tinents, un dels quals es va suïcidar amb ell fent-se el Harakiri, i l'altre va executar el Kaishakunin ( l'acte d'escapçar el qui es suïcida perquè tingui una mort ràpida ).

Mishima en el moment de fet el dircurs just abans de suicidar-se, a la dreta una fotografia com a model, fent de Samurai.
Estudiosos de la seva figura han arribat a la conclusió que el fallit Cop d'Estat va ser una excusa per escometre el suïcidi ritual que tan desitjava i que preparava des de feina més d'un any.

Per cert gràcies a la companya blocaire "maria" he descobert que els Mishima catalans es diuen així per Yukio Mishima, ho podeu llegir en aquesta entrevista que els van fer, ves per on, gràcies maria.

6 comentaris:

maria ha dit...

No n'havia sentit a parlar mai. Sempre s'aprenen coses noves. Una cosa si que és certa,l'última vegada que vaig sentir una entrevista dels Mishima em van semblar molt cultes i que els hi agradava llegir molt,sobretot el cantant.

tobuushi ha dit...

maria.
Jo tampoc, i tampoc dels Mishima fins que no vaig veure el concert del Sant Jordi contra la Sida.
Saps si feien referència a l'autor japonès?

maria ha dit...

Et passo l'enllaç d'una entrevista que els hi van fer:
http://www.eldebat.cat/cat/notices/_Es_com_els_automatismes_del_futbol_nomes_amb_mirar_nos_ja_sabem_que_volem_dir_43725.php

Es veu que sí que prové de l'escriptor.

tobuushi ha dit...

maria.
Merci!

Claire ha dit...

Jo ja creia els Mishima tenien aquest nom per l'autor japonès, però no sabia tota la resta de la història d'aquest home! M'ha sorprès molt, no en tenia ni idea! Pensava que era un escriptor i ja està.
Cada dia s'eprenen coses noves! Gràcies!

tobuushi ha dit...

Claire.
A que mola el Mishima Yukio?