dijous, de juliol 06, 2006

Saragossa 2008


Ahir vaig ser convidat per JETRO (Organització Japonesa pel Comerç Exterior) a valorar les propostes de projecte pel Pavelló Japonès a l'Exposició Universal Saragossa 2008.
El govern japonès va demanar la col.lavoració de professionals de l'Estat Espanyol residents al Japó per ajudar a triar la proposta més adequada per representar al seu país.

Els tres conceptes bàsics eren;
a_Donar una imatge del Japó actual.
b_L'aigua. Japó país d'aigua.
c_La sostenibilitat.

Ens van presentar els vídeos de 5 propostes, totes basades en aquests conceptes.
En la cultura japonesa existeix la idea del la "senzillesa sincera", o el que vindria a ser el mateix, la utilització mínima de materials i el seu aprofitament màxim.
Això lliga amb el concepte de sostenibilitat, que en japonès es representa per la paraula "Mottainai", així doncs els projectes pel disseny del Pavelló Japonès, es centraven en aquest concepte, el de "Mottainai". Per a mi la proposta que millor representava aquesta idea va ser la de l'arquitecte Toyo Ito, un espai totalment minimalista com l'interior d'un núvol, sense objectes, només projeccions i ordinadors personals esfèrics totalment autònoms connectats wireless. Una meravella estètica realitzada amb materials de reciclatge, llaunes d'alumini i ampolles de plàstic, la refrigeració per evaporació, totalment "Mottainai", totalment sostenible.
No us puc mostrar imatges ja que els projectes són secrets i caldrà esperar al veredicte final per saber quin serà el projecte escollit.


Val a dir que malgrat que el projecte de Toyo Ito és el que més em va agradar no el vaig votar com el millor ja que crec que es massa conceptual per el públic que visita aquest tipus de mostres.
Parlo des de l'experiència en l'Expo d'Aichi l'any passat, els pavellons que més èxit de públic tenien eren els que oferien espectacles de robots, amb cues de 3 i 4 hores. Hom espera veure les darreres tecnologies japoneses, robots i kimonos.
Per això vaig votar per una proposta més "festivalera" que barrejava manga, robots, Hokusai, i les últims avenços en làser i nano-tecnologia, una passada. Crec que la gent es divertirà molt més, que és del que es tracta, no?