divendres, de desembre 22, 2006

Mobile Ashtray Museum

En un entrada anterior us explicava l'error que hi havia en l'ús de l'anglès en aquest mot inventat. Avui us explicaré un fenomen, el cendrer de butxaca.

Mobile Astray Museum és una exposició de disseny de cendrers portàtils o de butxaca. El "ketai haizara" és un estri que permet conservar les burilles de cigarreta i la cendra fins trobar un cendrer on poder llençar-les, forma part d'una campanya promoguda per l'empresa nacional tabaquera JT (Japan Tobacco) per conscienciar als fumadors d'una certa cultura del civisme.
De fet hi ha moltes zones de Tòquio on no es permet fumar pel carrer, i on hi han punts especialment creats per poder fumar. Malgrat tot Japó és encara un país on no hi ha massa control, i molts bars o restaurants no tenen divisió d'espais.
Degut a la política de recollida selectiva de deixalles Japó és un país sense papereres públiques als carrers, a part de les que hi ha a les botigues de 24h. Tanmateix l'única bossa que ens hi podem trobar són burilles de cigarreta, d'aquí que les autoritats municipals i la societat civil en general hagin pressionat als fumadors per tal de corregir aquestes males pràctiques.

Alhora els cendrers de butxaca són una nova moda, un nou negoci, i alguns dissenyadors han posat fil a l'agulla per crear objectes realment bonics.








1 comentari:

Anònim ha dit...

Ups.. quines coses, no estaria malament que ho fomentessin també aquí, la veritat és que a la platja, per exemple, es pot comprovar que sembla que hi ha gent que no vol aprendre mai.